Jarle Popperud er ansvarlig montør i Forenede Montører
Vi har god tilgang på lærlinger, men trenger stadig fler, forteller Jarle Popperud i Forenede Montører i Kongsberg.

Eneste faget som er skjermet ved lov

Artikkelen fortsetter under annonsen

-Elektrikerfaget er det eneste som er skjermet ved lov. Det skyldes at det kan være livsfarlig dersom ufaglærte prøver seg. Derfor er det viktig at vi lærer opp folk skikkelig – og det gjør vi.

Jarle Popperud, faglig ansvarlig installatør hos Forenede Montører AS i Kongsberg er fornøyd med rekrutteringen til elektrikerfaget. Likevel understreker han at dette ikke er noe som skjer av seg selv:

Skjermet

-For det første handler nok det til en viss grad om at vårt fag er skjermet ved lov: Bedriften må være registrert hos DSB for å kunne stå ansvarlig for jobber, og ha egne faglærte montører til å utføre. Det er veldig bra. Både fordi det som sagt kan være livsfarlig hvis ufaglærte tukler med det, og for faget som sådan. Konsekvensen er nemlig at vi ikke har vært så utsatt som andre bransjer.

-Betyr det at det ikke er utfordrere overhode?

-Neida, det gjør det ikke. Vi har nok en mistanke om at enkelte hytter, boliger og privatpersoner kan være i faresonen. Det er nok en del som bruker ufaglærte der. Men vi vet jo ikke om dem. Så det er vanskelig å så hvor utbredt det er.

Spennende

-Hvorfor mener du at ungdom bør satse på elektrikeryrket?

-Kanskje først og fremst fordi det er så allsidig. Både her i vår bedrift og ellers i bransjen kan man virkelig boltre seg både når det gjelder kreativitet og utfordringer. Du vil finne så mye forskjellig innenfor elektro og automasjon, at jeg tror det vanskelig skal gjøres at du ikke finner noe spennende. Om du altså er litt teknisk interessert, smiler han.

-Hvorfor er det viktig for firmaene å ta inn lærlinger?

-Det er i grunnen ganske selvsagt for oss: Det er måten vi utdanner nye fagarbeidere på.

Det er en manko på rundt 100 elektrikere i vår region, og det skjer jo en del avskalling også. Både av alder og andre grunner. Så det er viktig å holde fokuset på rekruttering oppe. Jeg regner med at vi trenger rundt 100 – 140 nye elektrikere framover. Så rekruttering og lærlinger står høyt i kurs hos oss, og i hele bransjen, slår han fast.

-Hva vil du si til dem som leser dette og har lyst til å prøve?

Yrkesfag

-Velg yrkesfag og gjerne elektro når du skal søke utdanning etter ungdomskolen. Da har du mange muligheter. Så må du tenke på hvilken linje det er mulig å få jobb i etterpå. Innen elektro er behovet stort og jobbmuligheter mange. Start som lærling i en god bedrift, og ta et fagbrev. Da har du mange muligheter etterpå, understreker han. Hvis det likevel viser seg at du heller vil studere, så har du fortsatt muligheten etter VG2 til å ta påbygg og få studiekompetanse, minner han om.

Les også: Hva er forskjellen mellom svennebrev og fagbrev?

-Ta kontakt med opplæringskontoret i din region eller fylke. De kjenner faget, og det vet om mulighetene. Spør gjerne litt ekstra, for i vårt fag er det bare fantasien som begrenser: Du kan få så mye spennende å drive med at til og med få i bransjen vet alt. Men opplæringskontoret har oversikten, sier han fristende.

Annonse

Annonse