Elektriker/Automasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Som elektrofagarbeider har du en bred kompetanse. Du kan noe om en rekke elektrofaglige områder, blant annet elektronikk- og datasystemer. I tillegg har du kompetanse innen automatiseringssystemer og elektrisk energi. Elektriker er et yrke som favner veldig vidt. Dessuten kan du spesialisere deg innen en rekke forskjellige områder.

Her ser du et eksempel på arbeide som elektriker inne i en veitunnel. Karene er fra Forenede Montører i Kongsberg.

Hvem er du?

Det stilles strenge krav til deg som skal ha dette yrket. Og det er et av de yrkene hvor du er nødt til å ha fagbrev for å få lov til å jobbe selvstendig. Du bør være nøyaktig av legning, og du bør være forberedt på å sette deg inn i et bredt fagfelt. Men også være nysgjerrig på hva du eventuelt bør spesialisere deg i.

Se litt nærmere på hva for eksempel Sander hos Forenede Montører AS gjør på en helt vanlig arbeidsdag.

Hva gjør du?

Her ser du kabeltrekking og arbeide med gulvvarme hos Forenede Montører AS i Kongsberg.

Det er nesten enklere å lage en liten liste på hva du IKKE gjør innen elektro og automatisering. Det er et bredt spekter med spesialister som faller inn under dette yrket. Derfor er det heller ikke veldig enkelt å sette opp «de vanligste gjøremålene. Men du kan altså spesialisere deg i mange forskjellige retninger, og nedenfor har vi listet opp – alfabetisk – en del av dem:

Automatiker, avioniker (fly-elektriker), dataelektroniker, elektriker, elektroreparatør, energimontør, energioperatør, heismontør, kulde- og varmepumpemontør, produksjonselektroniker, signalmontør, maritim elektriker, telekommunikasjonsmontør, tavlemontør, togelektriker, vikler, FU-operatør, flymotormekaniker, flystrukturmekaniker, flysystemmekaniker, romteknolog.

Annonse