Rørlegger

Dersom du velger å bli rørlegger, kommer du til å jobbe med tilpasning, montering, installasjon og reparasjoner av sanitær- og varmeanlegg og en rekke forskjellige andre anlegg, for eksempel gass.

Her viser David Henriksen hos FLOW Meisingset VVS AS i Bærum hvordan man skjøter rør.

Hvem er du?

Skal du bli rørlegger, må du ha god teknisk innsikt, og kunne jobbe bra sammen med andre. Det er også viktig for å kunne gjøre jobben at du er nøyaktig og serviceinnstilt. Du må være lærevillig, pålitelig og praktisk anlagt. Dessuten må du kunne lese og skrive godt nok til å kunne forholde deg til monteringsanvisninger, kontrakter og prosjektbeskrivelser. For at du skal greie å regne ut dimensjoner, utvidelser, trykk og temperatur trenger du også matteferdigheter. Siden det er stadig fler med utenlandsk opprinnelse på norske byggeplasser, er det en fordel at du snakker en del engelsk.

Når du skal kappe rør, er elektriske verktøy gode å ha, har lærling David Henriksen hos FLOW Meisingset lært.

Hva gjør du?

Om du blir rørlegger, er du ekspert på rørtekniske installasjoner. Selve jobben kan innebære alt fra å montere ulike rørsystemer til komponenter for mange forskjellige installasjoner. Du vil møte både enkle boliginnstallasjoner ogautomatiske brannslokningsanlegg, vannbåren varme og medisinske gassanlegg og trykkluft.

Du har varierte oppgaver hele tiden, og noen ganger må du bruke litt krefter for å få alt på plass. Det synes David Henriksen hos FLOW Meisingset i Bærum er helt OK.

Mange bedrifter spesialiserer seg, for eksempel på offentlige bygg som skoler og sykehus eller rehabilitering av private bad. Noen velger også å kombinere rørlegging med dykking, men uansett hva du velger, må du være klar over at yrket er veldig lovregulert, så det stilles store krav til faglige kunnskaper.

For den som ikke vet forskjellen, kan enkelte av faguttrykkene høres litt like ut til å begynne med. Men man lærer seg fort forskjellene, sier David Henriksen. Han er lærling hos FLOW Meisingset i Bærum.

De vanligste arbeidsoppgavene:

Du installerer vann- og avløpsledninger, monterer ledningsnett, utstyr og armatur for sanitæranlegg og vannbåren varme. Dessuten monterer du andre anlegg, slik som gass-, sprinkler-, trykkluft- og isvannsanlegg. Vannbåren varme er en sentral oppgave, men du møter også servicearbeide, kundekontakt, dokumentasjon og rådgivning.