Maskinfører

Artikkelen fortsetter under annonsen

Liker du tanken på å kjøre store maskiner? For eksempel anleggsdumper, hjullaster, doser, veihøvel – eller kanskje gravemaskin og traktorgraver? Da kan yrket som anleggsmaskinfører være noe for deg.

Hvem er du?

Skal du velge dette yrket, bør du like å jobbe i team. For selv om det kan hende du jobber mye alene i perioder, vil du også ofte jobbe tett sammen med andre. Det betyr at du må kunne ta ansvar selv, og jobbe selvstendig – med egne avgjørelser. I tillegg bør du like å jobbe sammen med andre. Skal du velge dette yrket, bør du dessuten ha interesse for maskiner og tekniske ting, og kunne jobbe planmessig og effektivt.

Hva gjør du

Anleggsmaskinyrket er en veldig ansvarsfylt jobb. Du kommer til å bruke store og kraftige maskiner, og det krever at du er god til å konsentrere deg. I tillegg må du skaffe deg god kunnskap om underlaget du skal kjøre på, og planlegge jobben godt. Enten du skal kjøre eller grave er det viktig å vite nøyaktig hva du gjør til enhver tid.

Men moderne anleggsmaskiner handler ikke bare om store maskiner, det er også mye dataforståelse i hverdagen: 3D og GPS er en naturlig del av en moderne anleggsmaskin.

De vanligste oppgavene:

Du kan regne med veldig forskjellige arbeidsoppgaver med de maskintypene vi har nevnt, ofte med spesialutstyr påmontert. I tillegg kan du også bruke forskjellig løfte- bore- og komprimeringsutstyr. Det er deg som har ansvaret for at maskinen din får det enkle vedlikeholdet den trenger. Service er noe annet, det er det andre som tar seg av. Du kommer til å samarbeide med mange på anleggsplassen, for eksempel asfalt- og betongarbeidere, anleggsgartnere, fjell- og bergverksarbeidere samt vei- og anleggsarbeidere.

Annonse