Maler/Overflatetekniker

En maler behandler og beskytter forskjellige overflater som tak, vegger og gulv. Yrket har i det siste også blitt kalt overflatetekniker.

Strimling er en viktig del av grunnarbeidet.

Hvem er du?

Dette er et yrke som kan være fysisk krevende, og som også betyr at du bør ha evnen til å jobbe nøyaktig. Du bør dessuten ha evnen til å planlegge arbeidet, ha godt håndlag og fargesyn. Fargeforståelse er også viktig for en maler.

Her ser du bruk av spesialrull ved rullesparkling.

Hva gjør du?

Malerne arbeider både inne og ute. Du vil jobbe med både nybygg og oppussing av gamle bygninger, og kunne jobbe med restaurering om du blir flink nok. Valg av riktige materialer og bruk av forskjellige verktøy for å beskytte overflatene er viktig kunnskap. Arbeidet går dessuten ut på å forskjønne omgivelsene og ofte å lette renholdet.

Av og til er det behov for forlenger for å nå opp dit man vil

Som maler trenger du å vurdere hvordan farger passer sammen, og du lærer mye om hvordan du skal behandle underlaget før du påfører maling. Maleren har gode arbeidsrutiner, og jobber ut fra tegninger og arbeidsbeskrivelser. Arbeidsmetodene inkluderer alt fra roboter og maskiner til håndverktøy. Du vil også komme til å bruke digitale hjelpemidler, for eksempel for å dokumentere arbeidet.

Her ser du bruken av hjørnevalse.

En maler må arbeide sikkert og ivareta hensynet til HMS til enhver tid. Malerne jobber ofte selvstendig, men også ofte sammen med kolleger eller andre faggrupper, slik som murere, tømrere, betongfagarbeidere, elektrikere og rørleggere.

Det er viktig å lage så jevne overflater som mulig, så derfor etterstrykes sparklingen.

De vanligste arbeidsoppgavene:

Du vil komme til å bruke maling for å beskytte, vedlikeholde og fargesette nye, ubehandlede og tidligere behandlede overflater inne og ute. Du kommer til å bruke pensel, rull og sprøyte til å påføre maling, lakk, beis og oljer. Du tapetserer og monterer gulvbelegg, og bruker både lim og sparkel. Du påfører våtromsmembran og legger gulv i våtrom og du kan komme til å restaurere bygg som krever bruk av gamle malingsteknikker.