Illustrasjonsfoto

Fikk du NEI på søknaden din?

Artikkelen fortsetter under annonsen

-Hva skjer dersom du får nei på din søknad til videregående? Dersom du ønsker deg jobb i anleggsbransjen framover, står det likevel mange muligheter åpne. Spørsmålet er bare om det blir gitt nok – og riktig informasjon om hvilke valg som står åpne?

John-Are Silset i OKAB/MEF har massevis av gode nyheter til deg som kanskje ikke kom inn på den linjen du ønsket deg, men ser for deg en jobb i anleggsbransjen. Han vil gjerne at du tar kontakt med ham om du bor i Innlandet, eller en av kollegene hans landet rundt. For det er nemlig ikke lite han har å by på:

Veldig populært

-Vi har jo sett at linjene for anleggsteknikk på de videregående skolene blir stadig mer populære. Det er vi på den ene siden veldig glade for. Men siden kapasiteten ikke er høy nok til at alle får plass, har vi også sett en utvikling som kan være en utfordring. Og det er at kravet til karakter-poeng stadig øker. Dermed er det etter vårt syn alt for mange som får negative tilbakemeldinger på sine søknader. Det vil vi gjerne snakke litt om. For dersom du får avslag på ditt førstevalg som var anleggsteknikk, har du nemlig mange andre muligheter.

Du har mange muligheter, selv om du ikke kom inn på førstevalget, sier John-Are Silset i OKAB/MEF.

-Hva er grunnen til at folk ikke vet om det?

-Litt vanskelig å si, men skulle jeg våge meg frampå med en analyse, vil jeg gjette at fylkeskommunene er mest fokusert på de løsningene de selv kan tilby. Dette er jo også det som absolutt det mest vanlige, er det såkalte TO + TO-løpet. Det er altså to år på skole, og to år som lærling før du kan ta fagbrev. For fylkeskommunene vil det være naturlig å fokusere på disse utdanningsveiene, og det er fullt forståelig.

Andre muligheter

-Men dette er ikke den eneste veien fram mot målet?

-Akkurat! Og nå, som vi ser at det blir massevis av oppdrag og dermed arbeidsplasser i anleggsbransjen framover, er det viktig å være klar over det. Vi ser jo at mange østeuropeiske arbeidstagere reiser hjem. I tillegg har ekstremværet vi hadde skapt et stort behov for opprydding og utbedring. Det betyr ekstra jobber i anleggsbransjen. Derfor er det viktig å gjøre oppmerksom på at selv om du kanskje må ta til takke med et andre eller til og med tredje-valg , kan du velge å bli lærling etter det. Da vil du få godskrevet det året, selv om du ikke gikk akkurat anleggsteknikk. Forutsetningen er såklart at det er relevant for bransjen. Men da får du altså et utdanningsløp på EN pluss TRE år.

-Og det finnes dessuten andre muligheter også?

-Ja, og det er nok en vei inn i anleggsbransjen som ikke så mange tenker på, nemlig NULL pluss FIRE år. Altså: Du begynner som lærling rett etter tiårig skole. Det kan nok være et litt utfordrende løp, fordi du må ta en del teori ved siden av, men en god del velger nå dette i stedet for å gå et år på en linje de egentlig ikke ønsker seg.

-Så hva skal man gjøre om man er usikker?

-Ta kontakt med oss i OKAB/MEF, for vi jobber med å finne løsninger som kan skaffe mange flere arbeid innenfor anleggsbransjen, og vi har massevis av valgmuligheter. Ofte er det informasjon om mulighetene det skorter på, og vi er gjerne med på å finne lærlingeplasser som passer akkurat for deg, smiler han.

Annonse

Annonse