Betongfagarbeider

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om du velger å bli betongfagarbeider, skal du være med på å produsere forskjellige slags betongkonstruksjoner innen bygge- og anleggsvirksomhet.

Hvem er du?

En betongfagarbeider jobber mye selvstendig, så det bør du like. Dessuten må du like å jobbe utendørs, og tåle fysisk tungt arbeide. Skal du ha dette yrket, bør du dessuten være nytenkende og kreativ, samt ikke minst miljøbevisst.

Det er mange som tenker feil om betongarbeidere og forskalingssnekkere, forteller Espen Asbjørnsen.

Hva gjør du?

Som betongfagarbeider bygger du støpeformer (forskaling). Du armerer, altså plasserer jernstenger i støpeformen før de fylles med betong, slik at betongen tåler store belastninger. Jobben består ofte i å være med på å bygge høye boligblokker, industribygg, dammer og broer.

Du trenger å kjenne til forskjellige typer forskalingsmetoder, både tradisjonell og systemforskaling. Du må kjenne til hva som er riktig betong å bruke til de forskjellige prosjektene, og du må kjenne til kapping og bøying av armeringsjern.

Som forskalingssnekker får du veldig god bruk for fantasien, forteller Espen Asbjørnsen. Han har hele 3 fagbrev, så han kan litt om forskjellene.

Du kommer til å bruke avansert utstyr, men arbeidet er også i stor grad manuelt og tøft fysisk. Betongfagarbeiderne er ofte spesialiserte innen et område, og jobben krever tett kontakt med andre faggrupper i byggeprosessen.

Som betongfagarbeider vil du jobbe etter tegninger og arbeidsbeskrivelser, så du må ha god kjennskap til dette. Dessuten er HMS en svært viktig del av jobben. For dette yrket gjelder det nemlig en rekke lover, forskrifter og forskjellige standarder som man må kjenne til og rette seg etter.

Du har alltid noen å spørre, forteller forskalingssnekker og tømrer Espen Asbjørnsen fra Fevik.

Betongfagarbeidere er en sammenslåing av flere yrker: Forskalingssnekker, jernbinder, betongindustriarbeider og betong- og grunnarbeider.

De vanligste oppgavene

Det du vil jobbe mest med som betongfagarbeider er produksjon av betongelementer, utstøping av betong, forskaling, armering og fundamentering samt branntetting, fuging og betong-rehabilitering.

Annonse