Meldal videregående skole i Orkland har ingen mangel på utplasseringsplsser. Slik sett er de nærmest unike her i landet.

Lærlingplassen kan du sikre deg selv

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om humor er noe av det viktigste i hverdagen, synes Håkon på VG2 Elektro ved Meldal videregående skole at det faktisk er noe som er enda viktigere: Nemlig å tenke framover på det som skal skje etter skolen. Og dersom du er bevisst på hvor du søker praksisplass, kan du kanskje sikre deg lærlingplassen selv, tenker han.

Selv håper han nemlig på å skaffe seg lærlingplass så raskt som mulig etter skolen. Helst gå direkte fra skolebenken og ut i lære. Fordelen er jo at man da begynner å tjene penger med en gang, fremholder han:

Når du blir lærling direkte fra VG 2 slik som jeg satser på, kommer du raskt i gang med å tjene penger, forklarer Håkon.

Minst mulig gjeld

-Jeg tenker at det er viktig å ikke dra på seg alt for mye gjeld. Det er mye som koster penger når man skal etablere seg, og som skoleelev i lange tider framover, har du lite cash å hente å hente. Dessuten hadde det blitt alt for kjedelig, gliser han, og blir belønnet med fleip fra skolekameratenes side. Men Håkon vet å være seriøs også i hverdagen sin, så han tenkte nøye gjennom hvor han søkte seg lærlingplass: Har man nemlig presentert seg bra under utplasseringen, kan det hende man får tilbud om å bli lærling «tvert», som han selv uttrykker det. Og det hadde nemlig vært selve drømmen for ham. Og for de fleste andre på elektrolinja, såvidt han kan skjønne.

-Hvorfor valgte du akkurat elektro?

-Nei, hva skal jeg si om det? Det så artig ut, og det har det jo vist seg å være også. Men det har faktisk vist seg å være mer interessant og ikke minst spennende enn jeg trodde på forhånd. Derfor vil jeg si til deg som kanskje lurer litt på hva du skal velge, at dersom du har sjansen på å komme deg inn på elektro, bør du avgjort velge det. Sier han mens han veiver unna kameratenes ablegøyer som om de skulle vært irriterende fluer en varm sommerdag.

Påbygg neste år

For Isak er det imidlertid ikke nok med å gjøre seg ferdig med VG2 Elektro, for han har tenkt seg et påbygg neste år. Men nettopp derfor valgte han elektrolinja, siden han følte det var en veldig god inngang til det løpet han hadde tenkt seg videre. Man får en del faglig «experience» som han selv velger å kalle det. Og det ser han på som utrolig viktig for det videre løpet han har sett for seg. Han har tenkt at det er viktig å skaffe seg en direkte erfaring med hva det vil si å være ute i arbeidslivet. Enten det nå er på en byggeplass eller på rehabilitering eller hva det nå kan dreie seg om.

Dersom du er litt usikker på hva du vil velge, er det helt topp å starte med yrkesfag, for da kan du gjøre valgene litt senere, og har høstet praktisk erfaring, understreker Isak.

-Men kanskje man ønsker seg studiespesialisering, bare at man er litt usikker?

-Akkurat! Da kan man velge yrkesfag som førstevalg, for da skaffer man seg jo den generelle kompetansen samtidig som at man utsetter valget litt: Kan hende at man liker faget man har «smakt litt på» så godt at man bestemmer seg for å fortsette dypere inn i det og bli lærling. Eller det kan bli slik at man finner ut at dette ikke var det helt store. Da kan man søke seg videre på allmennfaglig retning, uten at man har tapt noe. Man har heller vunnet erfaring, mener i alle fall jeg. Den erfaringen du får ved å ha fått forsøkt deg litt «ute i felten» for å kalle det noe sånt. Det er den som er verdifull uansett hva du bestemmer deg for å gjøre videre, mener han.

Takk for besøket, sier Victoria, som her er sammen med Isak (t.v.) og Håkon som flankerer kontaktlæreren.
Annonse

Annonse