Annonse



Tangen videregående skole, bygg- og anleggsteknikk, tømrerfag

Artikkelen fortsetter under annonsen

Virkelig praksis for vg2 elevene.

God trening med rehabiliteringsjobb

KRISTIANSAND: Den nedlagte militærleiren Odderøya er blitt som et utstillingsvindu for flere årskull med elever fra Tangen videregående skole i Kristiansand.

Av: Per Bjørn Lotherington

I snart fem år har vg2-elevene i bygg og anleggsteknikk bidratt til rehabilitering av eldre bygninger i leiren. I år er turen kommet til Haubitz Hall som var leirens kino, og kontorbygget som kalles Bygg 137 og ligger i nærheten. I Haubitz Hall er taket lagt om, og bindingsverket til et nytt inngangsparti satt opp. Da vi var på besøk, holdt to elever på med å sette opp stillas før taket på et tilbygg skal rives, én holdt på med vindskiene på kontorbygget og resten av klassen var opptatt med å rive og forberede ominnredning innendørs.

Det regnet, men det skremte ikke Jens Mathias Lian og Petter Sørby Nygaard fra å rigge til et stillas på en trang plass mellom tilbygget og en fjellknaus:

­­– Vi må jo ha stillas for å kunne jobbe med taket, påpeker de.

Selv om det er bedre å jobbe ute når sola skinner, trives de og foretrekker å være her framfor å sitte på skolebenken hele dagen.

Halve uka på jobben

Skoleukene deles i to slik at skoleundervisning og praksis på Odderøya får like mye tid.

– Det vi holder på med her, liker elevene veldig godt. Det er jo praktisk arbeid de valgte da de søkte tømrerfaget, poengterer lærerne Øystein Larsen og Roger Pettersen.

– På denne måten får vi kombinert teori og praksis. Vi kan presentere noe i klasserommet, og vise det i praksis her ute.

I Haubitz Hall river og skifter de ut gamle materialer og isolerer på nytt.

Kristoffer Strat Ilebæk holder på å forsterke en takstol og er glad for å være fysisk aktiv i skoletida. ­– Jeg liker denne undervisningsmåten for vi lærer jo etter hvert som vi holder på, og vi lærer mer enn på skolen, sier han.  

I en annen del av rommet river Mats Lindekleiv av en bjelke. ­– Det støver fælt, men er gøy å holde på med! Jeg lærer jo litt av å se hvordan det er bygd før, sier han. 

Øvelse gjør mester

De to lærerne vet godt at øvelse gjør mester. Derfor rigget de til en prøvestasjon i hallen på skolen da elevene skulle være med på å skifte 20 vinduer i kontorbygget som er den andre rehabiliteringen i år. To og tre elever gikk sammen om å sette inn like store vinduer som de skulle montere der ute. Så snart de var ferdig, tok de ut igjen vinduet så andre kunne få prøve.

Så var det å gå på nytt forsøk på montering igjen når prøvestasjonen ble ledig. Sånn fikk de god trening før de skulle ut og praktisere innsettingen på ordentlig, og resultatet ble veldig bra, forteller lærerne.  

Godt med en real jobb

Med flere års erfaring fra dette undervisningsopplegget, vet lærerne at elevene foretrekker å gjøre skikkelig arbeid som skal brukes til noe. Den praksisen er også lærebedriftene glade for når elevene blir lærlinger.

– Vi hører om elever som velger å øvelseskjøre til hus de har vært med på å bygge eller rehabilitere. Det er selvsagt stas for dem å se det selv og få vist fram hvor fint det er blitt det de har vært med på!

– Kan det bli for mye rehabilitering og for lite nybygg i undervisningen deres?

­– Nei, om de har lært seg rehabilitering, blir nybygg enkelt. De får med seg mye om konstruksjon og får mer innsikt mens de holder på. Noe av det som vi ikke kommer inn på i disse prosjektene, må vi gjennomgå på annen måte. For eksempel besøkte vi en takstolprodusent fordi nye takstoler ikke er en del av det vi gjør her.  

Håper på fortsettelse

Tangen videregående skole har hatt flere rehabiliteringsoppdrag på Odderøya siden 2017 da Kristiansand Håndverkerforening tok initiativ og la opp arbeidet med vollmesterboligen. De ville gjerne at militærleiren som er blitt et populært turområde, skulle se bedre ut.

Siden har flere hus fått en etterlengtet rehabilitering av elevene ved Tangen. Opplegget er som i det første prosjektet, kommunen dekker materialer og noen andre kostnader, så gjør elevene jobben.

Hvordan det går i neste skoleår, er ennå ikke avklart, men de to lærerne håper de får fortsette med andre bygg i leiren.

­En flott klasseoppgave

For tre år siden var det Haubitz Laaven som ble rehabilitert. Den har navnet sitt etter Haubitz-kanonene som sto der.   

– Det var en stor jobb, konstaterer Larsen og Pettersen, men de er stolte av resultatet som er blitt et konsertlokale med et særegent interiør – det preges av gamle sperreverkskonstruksjoner og grovt bindingsverk.  

Deler av sperreverket måtte skiftes og tappes sammen på gammelt vis. Vest-Agder fylkesmuseum bidro med å vise hvordan nye sperrer skulle føyes sammen med det gamle.

En del av skolens oppgave var også å bygge sanitæranlegg. Murerelevene fikk jobben med å støpe gulv.

Det er greit å jobbe ute, selv om det er bedre i sol! sier Jens Mathias Lian og Petter Sørby Nygaard mens de kler på seg for å gå ut i regnværet.
Kristian Strandmyr sjekker målene på den nye vindskia.
Riving viser oss hvordan det er bygd før, så vi lærer litt av det også, mener Mats Lindekleiv.
Kristoffer Strat Ilebæk fester en forsterkning av takstolen.
Lærerne Øystein Larsen og Roger Pettersen gir løpende instrukser og følger nøye med på elevenes arbeid.
Interiør i Haubitz Laaven som ble restaurert og fikk skiftet ut deler av sperreverkskonstruksjonen.
Annonse

Annonse