Den ser kanskje ikke så imponerende ut, fasaden og inngangsportalen på Trysil videregående skole. Men dette er et sted folk virkelig trives.

Trenger du variasjon i hverdagen?

Artikkelen fortsetter under annonsen

-Tømreryrket er jobben for deg som trenger variasjon i hverdagen. Det er alltid noe å lære, og ikke nye minst utfordringer som skal overvinnes. Ingen dager er like, og så slipper du å sitte inne og lese hele dagen!

Omtrent slik kan man oppsummere elevene ved snekkerlinja på VG2 Trysil videregående skole, som vi i Stolt Håndverker besøkte rett før jul. En trivelig gjeng som er opptatt av faget sitt. Men som også var tydelige på at det er mye å hente der for ungdommer som fortsatt lurer litt på hva de skal bli:

-Dette er et yrke du trives i, var den unisone konklusjonen.

For meg er det viktig å alltid tenke sikkerhet, sier Andreas på tømrerlinja VG 2 på Trysil videregående.

Sikkerhet

-Jeg er veldig glad for at vi lærer så mye om sikkerhet her på Trysil videregående, sier Andreas. Det går vel i grunnen ikke en eneste dag uten at vi snakker om det, og det synes jeg er bra. Alle som bruker verktøy eller som skal ut på en byggeplass, må lære seg sikkerhet. Både på grunn av deg selv og på grunn av alle dem du jobber sammen med.

-Den viktigste grunnen til at det blir så trivelig å gå på tømrerlinja, er likevel at du har så mye å lære hele tida. Det er ikke sånn at du går her noen måneder, og så er du utlært. Nei, du oppdager faktisk hver eneste dag at det er noe nytt du ikke har vært borti, utfordringer du må løse eller kanskje helt nye måter å tenke på.

Velger du tømreryrket, har du skapt valgmuligheter for deg selv i mange år framover, fremholder Simen, som går på tømrerlinja ved Trysil videregående skole.

Mange muligheter

-Du har utrolig mange valg videre i livet dersom du velger et yrkesfag, og spesielt tømreryrket, sier Simen litt filosofisk. Han valgte tømrerlinja fordi han aller helst vil jobbe med hendene – og jobbe utendørs. Dessuten er også han opptatt av at dette er et veldig variabelt yrke, og at man altså både har det trivelig og variert under utdanningen, og kan utvikle deg i mange retninger seinere.

-Når du velger tømrerlinja, så kan det se ut som et endelig yrkesvalg. Og det kan jo være det, men dersom du skulle ønske å utvikle deg videre seinere, enten innenfor dette faget eller beslektede yrker, er det ganske lett når du er utdannet tømrer i bunnen. Dessuten har du alltid noe å falle tilbake på: Et yrke du vet at du kommer til å trives i lang tid framover, slår han fast.

Det viktigste er at man slipper å sitte og skrive hele dagen, synes Jan Steinar. Han går på tømrerlinja ved Trysil Videregående, men liker også å kjøre truck.

Slipper å skrive hele dagen

-Jeg vet ikke akkurat i detalj hvorfor jeg valgte akkurat tømreryrket, for det er mye jeg kunne tenke meg å drive med. Kjøre truck for eksempel, smiler Jan Steinar. Også han går 2. året på Trysil videregående, og trives veldig godt i gjengen på denne linja.

Jan Steinar ville aldri i livet orket å «sitte og skrive hele dagen»:

-Ikke på vilkår! Det hadde jeg ikke holdt ut, rett og slett. Jeg er nødt til å ha noe fysisk å holde på med, og det var vel derfor jeg valgte bygg i utgangspunktet. Og tømrerlinja passer meg bra, for da får jeg hele tida nye utfordringer. Og det trenger vel alle, gjør vi ikke det da? Han tenker seg litt om, og hever kosten han tilfeldigvis hadde i hånda da Stolt Håndverker var innom:

-Velg bygg, så får du litt av hvert å drive med!

Tusen takk for besøket her i Trysil til Stolt Håndverker, sier gjengen ved tømrerlinja på VG2 Trysil viderehåenbde skole.
Annonse

Annonse