Trysil
Vi er veldig stolt av Trysil Videregående Skole, sier (f.v.) Charlotte, Andreas, Jan Steinar, avdelingsleder Yngve, Olav og Simen.

Hvis du er jente – velg dette yrket!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Charlotte på Trysil Videregående Skole er krystallklar: Hvis du er jente, er det tømrer du bør bli! Hun liker valget sitt fordi det innebærer en fysisk jobb i stedet for å sitte stille på en stol hele dagene, som hun sier. Og hun stortrives med yrkesvalget sitt!

Hun drar litt på det når hun blir spurt om dette er et typisk jenteyrke, og må vel innrømme at det kanskje ikke akkurat er det. Siden hun faktisk er ganske så alene i den gruppen som har møtt Stolt Håndverker denne dagen.

Charlotte er ikke i tvil: Er du jente, bør du bli tømrer!

-Men kanskje det burde bli det i fremtiden, spør hun offensivt, og svarer på det selv: Det burde avgjort bli det, fordi det passer veldig godt for de jentene som ikke har lyst til å ha hele skoledagen og seinere arbeidsdagen «sittende på en stol».

Jenteyrke

-Hvorfor ikke, egentlig, istemmer avdelingsleder Yngve Skarpsno Westby ved Bygg- og annleggisavdelingen på skolen. Han er nemlig enig i at det ikke er noe som burde tilsi at det ikke er flere jenter som velger tømreryrket.

-Det hender man hører om at det er mange tunge løft innenfor bygg og anlegg?

-Har du hørt om samarbeide, irettesetter Charlotte litt strengt, men med glimt i øyet: Hun erfarer til daglig at det er masse hjelp å få om man skulle trenge det. Og dessuten trår hun gjerne til og hjelper hun også, dersom en av gutta står fast.

Sikker jobb

-Da jeg kom hjem og sa jeg skulle bli tømrer, ble det glede i heimen, forsikrer Olav, som også er elev ved Trysil videregående. Han innrømmer riktig nok at siden faren hans også er snekker, så var det kanskje ikke så rart. Men for ham selv var det viktig at det er veldig enkelt å få seg jobb etter utdannelsen om du velger tømreryrket:

Er du på jakt etter å skaffe deg jobb kjapt? Da bør du absolutt bli tømrer, mener Olav. Han går på Trysil Videregående Skole.

-Du kommer deg fort i jobb, og kan begynne å tjene penger. Faktisk er det jo sånn at du allerede i lærlingetiden begynner å tjene noen kroner. Det kommer godt med når du er ungdom skal jeg si deg, understreker han. Det er mye mulig at han søker seg jobb i farens bedrift, men det kan også hende at han har lyst til å jobbe andre steder. Det får han se litt på når den tiden kommer. Men akkurat det med at det er så lett å få jobb når du velger tømreryrket, det visste også rådgiveren på ungdomsskolen, forteller Olav:

-Ja, han var veldig tydelig på det: Dersom du ønsker deg jobb raskest mulig, er det bare å satse på tømreryrket, fikk jeg høre. Og alt jeg har lært siden, peker i samme retning, slår han fast.

Takk for besøket, Stolt Håndverker, sier elever og avdelingsleder bygg og anlegg på Trysil Videregående Skole.
Annonse

Annonse