Miljømal
Miljømal på besøk på Hjerleid: Her orienterer Johnny Spangen om fordelene med linoljemaling.

Linolje, tradisjon og teknikk med Miljømal

Artikkelen fortsetter under annonsen

Man kjenner det på lukta med en gang man kommer ut av bilen på Hjerleid håndverksskole på Dovre: Duften av never, tre og tradisjon formelig river i nesen. Johnny Spangen fra Miljømal føler seg hjemme med en gang: Han ser seg rundt, snuser og begynner smilende å pakke ut spannene med linoljemaling han har med seg.

Annonsørinnhold

Han er invitert til malerlinjen på Hjerleid sammen med Stolt Håndverker for å fortelle elevene der enda mer om tradisjonsrike linoljemalinger og bruken av dem enn de kan fra før. Til daglig driver han bedriften Miljømal på Vålerenga i Oslo sammen med to ansatte. Selv gjennom pandemien har forretningen stadig vokst. Faktisk har den vel ikke vokst raskere noen gang enn akkurat de siste to årene.

Spennende muligheter og interesserte elever da Johnny Spangen fra Miljømal gjestet Hjerleid Handverkssole nylig.

Tradisjon

Han går rett på sak, og forteller elevene både om det tradisjonsrike håndverket de er i ferd med å bli en del av, og hvordan man arbeidet som maler i tidligere tider. Det var på mange måter mer tungvint enn nå, men samtidig også langt mer spennende og morsomt, reklamerer han. Elevene blir stadig mer interessert, for det er en GRUNN til at de har valgt akkurat denne videregående skolen: De har allerede i utgangspunktet en interesse for miljø, for tradisjon og for å ta vare på hus og bygninger på en god måte. 

-Hva er forskjellen for oss som malere når vi skal jobbe med dette?

Spørsmålene lar ikke vente lenge på seg, og Jonny serverer ett av sine mange smil. Han er raus med dem. Men det var akkurat dette han ønsket seg: At elevene selv kommer i gang med spørsmålene, slik at han kan fortelle om arbeidsteknikker, og om forskjellene på de linoljemalinger han bringer til torgs, og annet som er på markedet.

Ingen plast

-En av de viktigste sidene ved linoljemaling er at den ikke inneholder plast. Vi har malt altfor mye med plastholdige malinger, og det har sine konsekvenser. Selv om det i endel tilfeller vil ta lengre tid å påføre linoljemaling, fordi man må gjøre det for hånd, er det bedre i det lange løp. Både fordi man ikke trenger å male så ofte, og fordi det rent miljømessig gir stor gevinst, forklarer Spangen. Han viser villig frem de forskjellige typene linoljemaling Miljømal kan friste med, og blir nærmest bombardert med spørsmål:

-Hvor mye white spirit må man blande ut dette med? Hvordan grunner man? Er det spesielle måter å jobbe på for at det skal bli effektivt?

Spangen er virkelig i sitt ess nå, for det er nettopp slike spørsmål han ønsker seg: 

-Vi anbefaler ikke å blande opp malingene våre ytterligere. Hos oss har vi rett og slett forskjellige malinger til de forskjelligste formål. Og grunninger kommer i egne spann, presiserer han. Men hva effektivitet angår, så viser han til spesielle malerverktøy:

Det var nok ikke nyheter for elevene, men Johnny Spangen fra Miljømal presiserte sterkt hvor viktig grunningsjobben er i malerfaget.

-Det krever spesielle pensler å male med linoljemaling, laget av svinebust. Disse faller ganske dyre i innkjøp, men varer lenge, og er en god investering for dem som skal jobbe med dette til daglig. Svinebusten gjør at du får med deg nok maling til å gjøre gode og effektive strøk. Så er det klart at man må lære seg faget godt, og at effektivitet kommer med erfaringen. Det blir nesten som en idrettsutøver: Jo mer du øver og praktiserer, desto flinkere blir du, slår han fast. I grunnen ønsker hans seg likevel at det ble tilgjengelig større mengder hybridpensler, for produksjonen av svinebust har gått radikalt ned de senere årene, og han tror rett og slett ikke det vil komme til å bli produsert nok.

Fremtiden

-Men det er mange malere som bare bruker for eksempel akrylmalinger, innvender en av elevene ettertenksomt.

-Ja, det er riktig. Med de forurensningsproblemene det medfører, parerer Spangen. Han minner om at nettopp kravene til effektivitet, og muligheten for påføring med sprøyte, er et sterkt argument for mange malere. De har rett og slett ikke tid til å jobbe med linolje, sier de. Og så er det prisen, da. Både på selve malingen og på påføringen. Det er ikke konkurransedyktig, mener en del.

-Ja, men ER det ikke sånn da, ville en av elevene vite.

-Til dels er det nok slik på store prosjekter fortsatt, og vil kanskje komme til å være det en stund til, sier Spangen med en tankefull mine. Men han viser så til at han er ganske sikker på at på grunn av det såkalte «grønne skiftet», så vil linoljemaling bli stadig mer populært.

-Hva slags maskiner bruker dere for å lage den riktige fargen på malingene, spør en.

-Ingen, er det kjappe svaret fra Spangen. Vi fargesetter malingen med pigment som er kvernet i kokt linolje. Ut fra oksid og jordpigmentene kan vi sette sammen de fleste farger. Selv om det også tar tid, så er det en del av leveringskjeden som vi ønsker å beholde slik den er. Tradisjon, kvalitetsmaling og kultur er viktig for Miljømal.

Annonse

Annonse