Disse komfyrene er superenkle å frakte og montere - og man kan også lett ta dem med seg videre, om det skulle bli behov for det, sier Terje Bärnholdt.

Laget matkomfyr til skyttergravene

Artikkelen fortsetter under annonsen

-Det hele startet med at vi ble forespurt om å lage ovner til skyttergravene i Ukraina etter tegning.

Da slo det meg plutselig at vi alle kan bidra: Jeg satte i gang med å lage den første etter de tilsendte tegningene. Så bidro jeg med utskjæring av resten av ovnene, og elevene på VG1 bygget dem. Resten er, som de sier, historie.

Terje Bärnholdt er faglærer på Strømmen videregående skole. Og er som de aller fleste av oss, sjokkert over at det faktisk har blitt krig i Europa i vår tid. Men mens de aller fleste lar det bli med det, er Terje, med sin håndverkerbakgrunn, en handlingens mann: Han følte at han ikke bare kunne sitte stille og se på. Og hos en håndverker er det jo sjelden langt fra tanke til handling:

I skyttergravene

-Poenget med å lage disse komfyrene, er at de skal være enkle og rimelige å lage, de skal kunne pakkes enkelt, og det skal være robuste. Samtidig er det jo slik at vi vet at når man først har gravet seg ned i en skyttergrav, blir man gjerne værende der en stund. Og det kan bli så som så med matlaging, fordi man rett og slett ikke har utstyr som fungerer bra, og som er beregnet på det.

Vi nølte ikke da vi fikk forespørselen, sier Terje Bärnholdt ved Strømmen Videregående Skole.

-Men dette er enkelt å bruke?

-Ja, disse komfyrene tilfredsstiller mange krav samtidig: For det første er de enkle å lage, og ganske rimelige. De kan produseres raskt, siden de altså er såpass enkle. Og vi har målt dem til slik at de kan pakkes 16 stykker på en vanlig palle, og derfor også fraktes på en veldig effektiv måte.

Og når det kommer til hvor enkle de er å bruke, kan jeg nevne at jeg har laget en til meg selv også jeg, så det kan jeg svare bekreftende til. Dessuten: Skulle det bli slik at man skal flytte den avdelingen man er en del av til andre steder, veier ikke disse mer enn at de er relativt enkle å ta med seg, faktisk kan de bæres.

Vårt bidrag

-Har du tenkt å sette dem i masseproduksjon?

-Å nei du, det får andre gjøre. Men vi har vist at det er raskt og enkelt å produsere. Vi mener dessuten at det vil bidra i alle fall litte grann til den begrensede komforten man har på et sånt sted. Vi håpet i alle fall det når vi laget dem. Og siden vi har vist at dette er så praktisk, er det vårt håp at andre vil ta opp hansken, og bringe dette prosjektet videre. Vi har i alle fall gitt vårt bidrag, sier han ettertenksomt.

Annonse

Annonse