Annonse



Fagprøve hos ELFOB
Ole Bye hos ELFOB veileder lærlinger som skal bli elektrikere. Men ikke alle håndverkere kan gå rett videre til høyere utdanning. (arkivfoto)

Fagprøve hos opplæringskontoret i Buskerud

Artikkelen fortsetter under annonsen

-Fra tid til annen har vi fagprøve hos ELFOB, eller Opplæringskontoret for elektrofag i Buskerud. I tillegg har vi også mange sekvenser her hos oss der lærlingene får en del av den faglige oppfølgingen de trenger. Så handler det om å sette teorien om til praksis.

Ole Bye jobber nettopp for ELFOB. Vi i Stolt Håndverker fikk lov til å besøke dem på en av de travle dagene rett før sommerferien. Da var det både fagprøve og undervisning som sto på programmet.

Fagprøve

-Her ved ELFOB arrangerer vi flere forskjellige typer prøver i løpet av et år. Akkurat i dag er det som dere ser Joakim som er oppe til fagprøve. Denne båsen har han har fått seg tildelt for anledningen. Her skal han utføre de oppgavene som viser at han er skikket til å være elektriker. Når han har gjort dette tilfredsstillende, får han svennebrev i elektrikerfaget. Akkurat i dag er det nest siste dagen hans. Han er dermed i ferd med å avslutte prøven sin, forklarer Bye.

Men det er altså ikke bare de rene prøvene som foregår hos ELFOB. Her skjer også en del av undervisningen. Og som det fremgår av filmen du ser nedenfor, er det både teori og praksis man får prøve seg på i den tiden man er innom senteret.

Mange synes at matematikken man får bruk for som lærling i elfaget er morsommere enn man har vært vant til. Det skyldes nok at den er mer praktisk, tror Ole Bye.

-Det høres ut til å være mye matematikk involvert?

-Noe matematikk er det jo involvert i faget vårt. Men dette er praktisk anvendt matematikk. Mange synes faktisk det er mye morsommere og interessant enn den man for eksempel har i ungdomsskolen eller på studieforberedende retning, forklarer han.

Praksis

Når teorien er unnagjort for dagen, er tiden kommet for å omsette den i praksis, og det skjer blant annet ved å arbeide med montering av styretavler denne dagen. NOFAB har nemlig både muligheten for teoretisk undervisning og en mer praktisk tilnærming på flere arbeidsstasjoner ved senterets lokaler i Mjøndalen i Viken.

-Har elevene mye å spørre om?

-Hehe, smiler Bye: Joda, det er ofte mange spørsmål å høre, men vi følger jo med hele tiden også, og da hender det ikke så rent sjelden at vi ser at eleven er usikker eller til og med gjør noe feil. Da er det betryggende for elevene at vi kan gripe inn, og forklare dem hva det er som er blitt feil, og hvordan dette kan korrigeres. 

-Det høres ut som en veldig bra måte å lære på?

-Ja, jeg tror de aller fleste trives hos oss, og opplever at de får en solid, faglig bred og spennende opplæring, understreker Bye.

Lovregulert

Elektrikerfaget er spesielt på den måten at det er det eneste yrket som er lovregulert. Skal du arbeide som elektriker, må du altså ha en godkjenning som viser at du virkelig kan det du skal drive med. Det kan nok hende at det er derfor at elektrofaget ikke har vært så utsatt som andre yrker. Det har ikke vært så lett for bedrifter utenfra å konkurrere ut lokale firma. Dessuten har elektrikerorganisasjonene gjort en god innsats for rekrutteringen, og de har jobbet på lang sikt. 

-Vi er ganske fornøyd med rekrutteringen. V i har også inntrykk av at elevene er godt fornøyd med den utdanningen og oppfølgingen der får, sier Bye.

Annonse

Annonse