Jonas Bertheussen er 17 år gammel, og lærling i tømrerfaget.
Jonas Bertheussen er 17 år gammel, og lærling i tømrerfaget.

Tjener penger slik at han kan ta lappen

Artikkelen fortsetter under annonsen

-Jeg er født ganske tidlig på året, så jeg kan ta lappen allerede i januar i år. Riktig nok har jeg ikke vært lærling mer enn 2 uker, men jeg stortrives. Det er mye nytt å lære hele tiden, og i motsetning til på skolen, skjønner du at du virkelig trenger det du lærer hver dag.

Jonas Bertheussen er 17 år gammel, og lærling i tømrerfaget. Han gikk på Stolt Håndverkers samarbeidsskole Tæruddalen skole. Han begynte å tenke i retning av å velge yrkesfag allerede i 9. klasse, og i 10. ble han sikker: Han skulle bli tømrer.

Les mer om tømrer her

Lappen

-Hva er det aller beste ved å være lærling?

-At jeg tjener penger! Nå kjører jeg en lett motorsykkel, 125 kubikk, men jeg gleder meg til å få lappen på bil. Spesielt siden jeg sikkert kommer til å reise mye i jobben min, og da er det viktig å slippe 2-hjulingen på vinterstid. Jeg tror ikke at jeg får firmabil altså, men uansett koster jo forberedelsene til å ta førerkortet en god slump med penger.

-Men du slipper ikke helt unna skolen? 

-Nei, jeg har altså valgt det som heter et 1 + 3 løp, og da kan man begynne å jobbe rett etter man er ferdig med VG 1 -Anleggsteknikk, slik jeg gjorde. Men jeg må gå litt på skolen fortsatt, med samfunnsfag, engelsk og norsk. Det er jo ikke de verste fagene det, da. Og livet blir jo veldig annerledes enn når man går på skolen.

Variert læring 

Jonas har lærlingkontrakt med Braatens Byggfornyelse AS, og er full av lovord overfor arbeidsgiveren: 

-Ja, jeg er veldig fornøyd så langt. Jeg får lov til å forsøke meg på mye forskjellig, men alltid under kyndig veiledning av fagfolk. 

Jonas Bertheussen er 17 år gammel, og lærling i tømrerfaget. Nå sparer han penger til å ta bil-lappen.

-Hva er det mest negative du har opplevd hittil?

-Jobbe på tak i stekende hete! Med papp rett ved siden av deg som er så varm at du brenner deg på den, blir det en vært opplevelse å rive vindskier, smiler han. Men legger til at det ikke er SÅ varmt da. Og dessuten så er det jo så mye annet positivt, at han ved nærmere ettertanke nesten ikke synes det er noe å nevne en gang.

-Og det beste du opplever her?

-For det første er jo fravær av skolebenken en trivelig opplevelse i seg selv. Man lærer veldig mye mer i en bedrift enn i skolen. Men kanskje det aller mest spennende er at man får jobbe så mye selvstendig: Her får man oppgaver, og blir vist hvordan man gjør det, om det trengs. Og så er det jo bare å jobbe, smiler han.

Annonse

Annonse