Annonse



Høyt under taket: Det er 24 m oppunder taket i SiteCover-installasjonen på Hillerød utenfor København. Høyden kan økes med 6 m, men da må strukturen stabiliseres med vindkryss og jordankre, sier ingeniør og founder av SiteCover, Jacob Maintz. Doble traverskraner sørger for en løftekapasitet på 25 tonn. Foto: Jan Neste

Tak over hodet for bygningsarbeidere?

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Tak-over-tak»-løsninger (WPS) kan bli mer vanlig for bygging under seks etasjer på Vestlandet. Danske SiteCover vil sørge for oppholdsvær 365 dager i året. Dette skriver Rentec Construction Assistance I en pressemelding.

– Bergen har 200 regnværsdager i året, men høsten og vinteren er våtest, med mellom 15 og 21 nedbørsdager i måneden, i følge Meteorologisk Institutt. LAB-Entreprenør og OBOS Bergen ble med Rentec Construction Assistance til Danmark på jakt etter oppholdsvær.

Værbeskyttelse under bygging

SINTEF har laget en Byggforsk-anvisning fra 2019 (503.415) som bl.a. foreslår: «Byggtelt for hele eller store deler av bygget, også kalt bl.a. tak-over-tak, arbeidstelt for bygg, Weather Protection Systems (WPS)»

Tåler kraftig vind

SiteCover har erfaringer fra den stormfulle danske vestkysten de siste sju årene. Megateltet tåler konstant storm over 20 m/s med veggene nede. Om det fare for økt vind, kan veggene heves for å minske vindfanget. De teleskopiske stålsøylene står stødig på betongelementer og har et estimert marktrykk på 25 tonn pr m2, det samme som en lastebil. 

Ville gjort det lettere å rekruttere lærlinger

Det ville kanskje vært lettere å rekruttere lærlinger til byggfaget på Vestlandet – om arbeidet skjedde under tak. Alle på byggeplassen vil nyte godt av godene. Alt arbeid blir lettere når man slipper å rope til hverandre gjennom vind og regn. Entreprenøren kan planlegge for sikker framdrift. Ved å leie SiteCover får byggherren et bygg av høy kvalitet, uten fuktskader og værrelaterte forsinkelser, noe som vil føre til lavere kostnader.

Annonse

Annonse