Vil du ha en spennende kjobb, er det kulde, varme og ventilasjonsteknikk som er tingen, mener disse karene på Slåtthaug videregående skole i Bergen.

Lyst på en spennende jobb?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det begynner å haste for deg som skal velge utdannelse, og mange lurer på hva som er lurt å velge. Noen ser etter det som vil være best betalt, andre velger etter råd fra foreldre eller bekjente. Men de fleste ønsker seg en jobb som ikke er kjedelig. Og kuldetekniker er avgjort noe å tenke på da, mener de vi i Stolt Håndverker har snakket med her:

Det er Slåtthaug Videregående skole i Bergen vi har besøkt denne gang, og elevene er samstemte: Det er Kulde, varme og ventilasjonsteknikk som gjelder dersom du virkelig skal få deg en spennende jobb. Greit nok, du må kanskje være litt «teknisk innstilt», som en sa. Men andre mente det var nok at du ikke har lyst til å «stirre på en skjerm hele dagen».

Dersom du ikke har bestemt deg enda, tenker jeg det er en god idé å velge kulde, varme og ventilasjonsteknikk, sier Jesper ved Slåtthaug videregående skole.

Hver dag er ny

-Jeg vil si til deg som ikke har bestemt deg enda, at du i alle fall ikke kommer til å kjede deg. Her på denne linjen vil du oppdage at hver eneste dag er annerledes enn den forrige, forteller Jesper. Selv søkte han seg til denne skolen og denne linjen etter en besøksdag i fjor, der han oppdaget noe han ikke hadde tenkt på før:

-Jeg hadde aldri tenkt at jeg skulle jobbe med akkurat dette. Men her hadde vi et yrke som så både spennende, interessant og trivelig ut på en gang. Husker ikke helt hvordan det skjedde jeg, men jammen tror jeg at jeg bestemte meg allerede under besøket. Jeg bare visste det, liksom.

-Og du har ikke angret enda?

-Ikke en eneste dag! Klart, det er jo alltid noen ting som er mindre spennende enn annet. Men lærerne vi har her greier å sette ting i sammenheng, slik at man forstår hvorfor det er viktig. Og det er jo hele forskjellen, ikke sant? Når man innser at man trenger å kunne noe fordi man skal gjøre en spesiell jobb, blir det liksom annerledes, sier han ettertenksomt.

Variasjon er viktig

-For meg er det variasjonen som er viktig, forteller Elias. Han går også på Slåtthaug Vgs, og har svar på rede hånd når man lurer på hvorfor han mener at akkurat denne linjen er å foretrekke:

Her har du det mye gøy, forsikrer Elias på kulde, varme og ventilasjonsteknikk på Slåtthaug videregående skole i Bergen.

-Her har du det mye gøy, rett og slett. Du kommer i grunnen borti flere fag eller kall det gjerne yrker samtidig, slik at du sikrer deg en variert og spennende arbeidsdag. Alle vi som går på videregående skal jo forberede oss til et yrke sant, sier han retorisk. Og legger til: Forskjellen er at mens noen velger den lange veien til et yrke, nemlig studieforberedende linje. Og så er det vi som velger yrkesfag – på full fart i retning av å tjene penger. Han får et lurt glimt i øynene, for han vet at kuldeteknikk, som han selv har valgt, overhode ikke ligger nederst på stigen når det gjelder betaling.

-Men du sa noe om at man kommer borti flere fag samtidig. Hva legger du i det?

-Tja, ikke akkurat samtidig kanskje, men i alle fall i rask rekkefølge. Her har du for eksempel elektro, forklarer han, og viser til en rigg han holder på med. Her setter han og de andre elevene inn forskjellige komponenter som de kobler sammen. De lærer om hvordan de forskjellige virker, og hvorfor det er viktig at de virker akkurat slik. Men i neste øyeblikk skal man så være opptatt av forskjellige ventilasjonsteknikker og temperaturkontroll.

-Og det får dere bruk for senere?

Praktisk erfaring

-Ja absolutt. Det er jo en av de tingene jeg setter avgjort mest pris på ved å gå her på Slåtthaug videregående og den linjen jeg har valgt: Vi får med oss en del praktisk erfaring som vi senere vil kunne ha helt konkret nytte av i jobben.

-Er du enig med Jesper, som mener at dette er linjen for dem som er teknisk anlagt, men som kanskje ikke har bestemt seg ennå?

-Jeg kan i alle fall si såpass at det fungerer helt glimrende for meg. Og ja, jeg tror nok at dersom du ikke helt vet hva du har lyst til å jobbe med enda, så bør du avgjort se litt mer på denne linjen. Som navnet sier, nemlig kulde, varme og ventilasjonstekninkk, er det store valgmuligheter etterpå også: Det er nemlig ikke slik at du helt avgjør hva du kommer til å jobbe med resten av livet, slik man kanskje kan tro. For dersom du velger slik vi har gjort, velger du deg egentlig flere muligheter seinere. Det eneste jeg med sikkert kan si, er at du velger deg en spennende jobb, smiler han lurt.

Takk for et trivelig besøk, sier f.v. Elias Jenssen Byrkje, kontaktlærer Bjørn Frostad-Solberg og Jesper Sandø på Slåtthaug videregående skole i Bergen.
Annonse

Annonse