Takk for besøket, sier Victoria, som her er sammen med Isak (t.v.) og Håkon som flankerer kontaktlæreren.

Alt du trenger til et kjøkken!

Dersom noen spurte deg hva du trenger for å ha det greit på et kjøkken, ville du da ha visst det? Altså, hva du trenger for å få alle de apparatene du trenger på et kjøkken til å virke? Viktoria kan det. Alt sammen. Men så går hun også 2. året el og energi ved Meldal videregående skole.

Meldal videregående skole ligger i Orkland kommune i Trøndelag fylke, og er litt av en særegenhet: Her har vi nemlig en helt egen skole kun for yrkesfagene! Det er faktisk temmelig få igjen av dem rundt i landet, og fra lærerhold får vi høre at det kan komme til å spøke for denne ordningen framover.

Samlokalisering

Om politikere og byråkrater får det som de vil, blir det nemlig samlokalisering i Orkanger, som er tettstedet i kommunen. Større enheter og penger å spare, pleier å være omkvedet når det skal gjøres slike grep. Men dette er (heldigvis?) ikke endelig avgjort, så vi får nå se, sier både elever og lærere optimistisk.

Det er jo også en egen følelse å vandre rundt på en skole der absolutt alt handler om yrkesfag: Ikke en eneste plass er det argumentert for studieforberedende løp av noe slag. Her er det håndverk, anlegg og industri som gjelder.

Tilbake til Viktoria, så hører hun til dem som er best kjent på denne skolen. Hun var nemlig i full gang med å skulle bli snekker, men oppdaget da hun kom ut i praktisk produksjon at hun var allergisk mot det fine støvet som tømrerarbeider alltid vil skape på en byggeplass. Så dermed ville mange ha gitt opp, ikke sant: Når man endelig skulle ut i yrkeslivet, stopper det opp..

Den aller beste

Men de som trodde det skulle bli resultatet av denne historien, kjenner nok ikke Viktoria: Hun trakk pusten dypt, og hadde sikkert noen tunge stunder også, men før noen visste ordet av det – var hun tilbake på skolen: Denne gangen på el og energilinjen. Du husker kanskje hva vi nevnt over her: Hun kan hjelpe med alt elektrisk som trengs til et kjøkken. Og mer til.

-Hva er målet fremover?

-Å bli aller best, kanskje? Neide, men nå er det ikke lenge før vi skal komme oss ut som lærlinger, og det gleder jeg meg veldig til. Her i distriktet er det nemlig overskudd på lærlingplasser, og jeg forstår at det ikke akkurat er tilfellet for andre steder i landet, for å si det mildt. Så her er nok vi heldige, slår hun fast.

Ta en titt, så skal jeg vise deg hva vi holder på med her akkurat nå, frister Victoria på Meldal videregående skole.

-Hva blir det neste på programmet for deg nå?

-Det blir å komme ut som lærling, og etterhvert ta fagprøve. Det blir bra å komme seg ut i jobb, for jeg har som du var inne på jobbet en del for å få dette til, så jeg er virkelig klar for å begynne å tjene penger, smiler hun.

Om hun er klar for oppgaven? Det får du som er mulig fremtidig arbeidsgiver selv vurdere. Vi her i Stolt Håndverker er ble i alle fall overbevist av den lille demonstrasjonen hun gav i sin presentasjon av sin egen og partnerens «kjøkkeninnstallasjon».