Jewnter fra automasjonsklassen på Strømmen 2020
Guro Carlstad (til venstre) og Leah Magdalena Hugdal Marchen liker seg på Vg3 Automasjon på Strømmen videregående.

Liker å ha greie på noe som ingen andre kan

Artikkelen fortsetter under annonsen

-Automasjonsfaget er i voldsom vekst, så vi er ganske sikre på å få jobb etter at fagbrevet er på plass. Men det er også enkelt å komme seg videre, så man har veldig mange valgmuligheter. Uansett er det kult å sette seg i en posisjon der man kan ha greie på noe som ingen andre på arbeidsplassen kan.

Leah Magdalena Hugdal Marchen og Guro Carlstad går på Vg3 automasjon på Strømmen videregående skole i Lillestrøm kommune, og synes hverdagen er utrolig spennende. Men de ser for seg at det skal bli enda morsommere å komme seg ut i læretid etter skolen, og få seg en jobb.

Skoleflink

-Jeg var ganske skoleflink på ungdomsskolen, men jeg var skikkelig dårlig i sløyd, smiler Leah. Hun gjør det ofte. Smiler. Men hun søkte utfordringer, så da tiden kom for å søke seg inn på videregående, ble det Vg1 elektro for hennes del. Og det har hun ikke angret et sekund på. Hun var helt sikker på sitt valg til VG 2, som altså ble automatisering. Både de små smakebitene hun har fått på hva yrket kan by på og det hun har lært på skolen, gjør henne nysgjerrig på mer:

Leah Magdalena Hugdal Marchen var flink på ungdomsskolen, men ikke i sløyd.

-Jeg tror nok jeg satser på ingeniørutdanning ved NTNU. Da får man jo etterhvert ganske god lønn, og DET vil jeg ha, sier hun med en klingende latter.

-Hva liker du best ved automasjonsyrket?

-Det er dette med følelsen av å ha greie på noe som ingen andre vet noe om. Det er spennende, og det er utfordrende å jobbe med, slår hun fast.

Les også: Sjekk hvor mye du kan tjene som lærling!

Ha greie på

-Jeg trives best med feilsøking, sier Guro. Hun har forsøkt seg ute i fabrikk flere ganger, spesielt innenfor næringsmidler, som er en av bransjene som har stor bruk for automasjonsfolk.

-Hvorfor er det så spennende da?

-Jo, fordi man ikke aner hva som er problemet når man får inn et oppdrag, og så må søke og analysere seg fram til den mest sannsynlige feilen. Det er virkelig spennende – og morsomt. Og så er det jo dette med å få ting til å fungere, ikke sant: Før du begynner å jobbe med noe, virker det ikke, mens når du har reparert det, virker det som det skal. Dette yrket vil jeg trives med, det er jeg sikker på.

Drømmejobben er å ha ansvar for at maskinene virker. Få dem i gang etter at de har stanset, sier Guro Carlstad.

-Så det er fabrikkarbeid som er drømmejobben for deg?

-Ja, jeg vil gjerne ha meg en jobb i en fabrikk etter ferdig utdannelse. Fagbrevet er målet nå, men som Leah var inne på, så finnes det jo mange muligheter for etterutdanning også. Så vi får se. Tenk på det da: Helt fra du begynner på elektro, har du en følelse av at du stadig kan gjøre nye valg, og automasjonsfaget i seg selv er utrolig variert. Jeg vet ikke hvor mange forskjellige yrker man kan velge innenfor dette faget, men det er i alle fall veldig mange, informerer hun om. 

Les også: Hva er forskjellen på svennebrev og fagbrev?

Interessant

Jentene er enige om dette: At automasjon er et fag man har nesten uendelige valgmuligheter innenfor. Akkurat nå jobber de med en maskin som sorterer etter farger: En pose med mangefarget drops skal sorteres, og de skal få maskinen til å gjøre denne jobben. Et eksempel på en enkel, men likevel viktig automatiseringsfunksjon. 

-Mye av det vi gjør, er jo automatisering av prosesser som ellers ville ha vært kjedelige, eller til og med umulige. Så gleden ved å få ting til å fungere, eller ved at vi vet hvordan ting virker, er viktig. Og som sagt lønna, sier de og ser megetsigende på hverandre. Det er klart at betaling alltid har en innvirkning på hvor godt man liker seg på jobben.

Annonse

Annonse