Hilde W. Wibe, daglig leder i Norske Trevarer. Foto: Heidi Dokter

Kronprinsen besøker Skole-NM i snekkerfaget

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Skole-NM konkurrerer snekkerelever fra hele landet om å bli landets beste trevaresnekker-elev. Det arrangeres Skole-NM i yrkesfag gjennom stiftelsen World Skills over hele landet. 

Deltakere til Skole-NM er vinnere av fylkesmesterskap i sitt fag og de konkurrere om å vinne Norgesmesterskapet og gå videre til World Skills.

– Under Skole-NM i snekkerfaget er utrolig dyktig ungdom i sving. Disse ungdommene har kunnskap og ferdigheter Norge kommer til å trenge mye av i årene fremover. Snekkeryrket er i vinden som aldri før. Det lages kjøkken, garderober og interiørdetaljer fra lokalt, bærekraftig skogbruk, og behovet fremover er enormt, sier Hilde W. Wibe, daglig leder i NHO-foreningen Norske Trevarer, som organiserer 300 norske trevarebedrifter. 

Av alle bygg- og anleggsfagene skiller snekkerfaget seg ut som faget med flest kvinnelige lærlinger. 

– Det er flott å se at det er stadig flere jenter som deltar i Skole-NM for snekkerfaget. Jeg tror det går litt på at kvinner ofte har stor interesse for kvalitet og estetikk. Dette er interesser og evner man får brukt til gangs i snekkeryrket, sier Wibe

Som møbel- eller trevaresnekker er det uviktig å være nøyaktig, fordi alle mål går på millimeteren.

– Snekker-elever bør like å skape noe med hendene, samt tegne og konstruere produkter. Å kunne planlegge og organisere eget arbeid er også en stor fordel, sier Wibe.

Hun treker frem at snekkere må bruke sine kreative sans og skape unike produkter fra bunnen av, og samtidig gir det mulighet til å jobbe med avanserte maskiner og ny teknolog

– Det snekkere driver med litt som å være med i en Star Wars-film og en klassisk spagettiwestern samtidig. Snekkeryrket er både håndverksmessig action fra individuelle mestere ala Clint Eastwood, og science fiction utført av roboter.

Tre er samtidig en av våre mest fornybare ressurser, og et byggemateriale som gir et lavere CO2-avtrykk enn andre materialer som betong og stål.

– Ved å bruke mer tre kan vi bidra til å redusere klimagassutslippene og samtidig skape vakre og funksjonelle bygg som gir helsegevinster for brukere, sier Wibe.

Annonse

Annonse