Flå kommune
Å være byggdrifter i Flå er kjempetrivelig. Jeg håper flere prøver dette yrket, sier Daimen Martinsen.

Kontroll, kundebehandling og gode kolleger

Artikkelen fortsetter under annonsen

-Jeg fikk meg sommerjobb her i Flå kommune, og dermed var det gjort. Jeg likte veldig godt det jeg ble satt til. Jeg merket fort at jeg fikk helt supre kolleger. Jeg likte også den delen av jobben som handler om kontroll og kundebehandling. Prøv byggdrifterfaget – så blir du hekta!

Daimen Martinsen er 20 år, og voksenlærling i byggdrifterfaget i Flå kommune. Han ble virkelig inspirert etter en sommerjobb for noen år tilbake, og deretter har han vært helt klar på hva han ville bli.

Omskiftelig

Daimen har bodd mange år i Nord-Norge før han flyttet til Hallingdal sammen med sine foreldre for noen år tilbake. Han har et utdanningsløp som er på 5 år før han får fagbrev, og er tydelig på at han virkelig har «kommet på rett hylle» i livet.

-Er det virkelig ingenting som er negativt ved dette yrket?

Han må tenke seg om. Lenge. Og så enda litt til – før han kommer på det:

-Jo altså, alle kontrollene. Jeg mener, når du skal på de regelmessige rundene der det kun er kontroll som står på programmet, kan det virke litt kjedelig noen ganger. Men samtidig vet jeg jo at dette er med på å gjøre arbeidsdagen min enklere på sikt. Og det bidrar ikke minst til den tryggheten som kundene våre etterspør. Så jeg ville aldri finne på å gjøre det til noe lettvint, sier han, plutselig engstelig over å kunne bli misforstått.

Les også: Hva er forskjellen på svennebrev og fagbrev?

Prøv byggdrifterfaget, så blir du hekta, lokker Daimen Martinsen i Flå kommune.

Fleksibilitet

-Her i Flå kommune skjønner man at byggdrifterfaget er temmelig variert?

-For å si det mildt, ler han. Men det er jo nettopp det som er så superbra! Når man ikke vet på forhånd hva dagen vil bringe, selv om man selvsagt har sine rutiner, blir hver eneste dag et lite eventyr, ikke sant: Du reiser på jobben og tror den skal bli slik eller sånn, men så blir den ganske annerledes.

-Hva synes du om å stå så tidlig opp om morgenen da?

-Det kan være skikkelig vanskelig noen ganger. Men sånn tror jeg det hadde blitt om du skulle stå opp litt seinere også. Du venner deg til det, på en eller annen måte. Men jeg må i alle fall opp klokka 06.00 for å være på jobben halv åtte. Og det må jeg, for jeg har nemlig noen oppgaver i barnehagen før vi samles her til morgenkaffe klokka 08.00.

-Kaffedrikking midt i arbeidstiden?

-Hehe, det er jo et sosialt element i det såklart, og det er faktisk viktig for oss som ser hverandre bare en gang i løpet av dagen. Og det er der jobber blir fordelt og vi diskuterer dagens oppgaver på morgenen. Allerede til lunch er folk spredd for alle vinder, og det blir ikke til at man har hverken tid eller anledning til å treffes til andre tider på dagen.

Kontroll

-Men tilbake til kontrollene, er det mange av dem?

-Hvor mye er mange, spør han retorisk, og forklarer spørsmålet sitt med at det er klart at han synes selve kontrolleringen kan bli litt mye noen ganger. Men samtidig er han enig med sin læremester i at en grunnleggende egenskap for en byggdrifter er evnen til å legge merke til ting: endringer, en flekk som ikke var der i går, en dør som burde være låst, etc. 

-Når det er sagt, er det jo ikke slik som de «stakkarene» som velger å gå studieforberedende, og blir sittende å stirre inn i en skjerm resten av livet. Jeg skulle ønske at mange flere visste omm byggdrifterfaget, for det er nemlig svaret på det mange ungdommer tenker på: Hvordan kommer jeg meg vekk fra skolebenken, samtidig som jeg ikke ødelegger fremtiden min? 

-Byggdrifterfaget er tingen?

-Ja, det er beste yrket du kan ha, om du er litt nevenyttig, eller i det minste har lyst til å jobbe med hendene. Dersom du samtidig er av den nøyaktige typen, blir det skikkelig bra.Kontroll er viktig i dette faget. Mitt løp var altså fra sommerjobb via TIP til denne lærlingekontrakten som jeg har nå. Jeg har det som heter en lærekandidatkontrakt, og jeg kommer til å gå opp til eksamen som privatist. Men det finnes flere måter å bli byggdrifter på, så snakk med opplæringskontoret, nav eller andre som vet. Du kan skaffe deg et fremtidsrettet yrke der du er sikret jobb. Dessuten kan du finne på mye spennende for å utvikle deg videre, reklamerer han.

Annonse

Annonse