Plumbeline
Plumbeline kaller hun seg i sosiale medier, Ida Meldgaard. Og trives hver eneste dag på jobben

Jeg trives hver eneste dag på jobben!

Artikkelen fortsetter under annonsen

-Jeg er voksenlærling i rørfaget, og trives! Jeg har et løp som egentlig skulle vært på 4 1/2 år. Men jeg fikk godkjent et halvt år på grunn av studiespesialiserende på videregående. Når du er voksenlærling, har du hele læretiden din i et firma, og må bare «fylle på» med noe teori. Noen kjenner meg kanskje som «Plumbeline», for det er det navnet jeg går under i sosiale medier.

Ida Meldgaard er 28 år og voksenlærling hos Comfort Lier i Viken. Hun er kjent blant kolleger og kunder for å være en skikkelig tøffing. Alltid med en trivelig kommentar, og med en faglig stolthet som det går gjetord om. Derfor er hun også ambassadør for rørfaget i sitt distrikt.

Ida Meldgaard er voksenlærling, og håper flere vurderer denne måten å utdanne seg på.

Jeg trives

-Jeg må altså bare si at jeg trives hver eneste dag. Det er mye spennende å gjøre hele tiden, og nå 2 år inn i lærlingeløpet vet jeg med sikkerhet at jeg har valgt riktig fag. Det tok litt tid før jeg fant meg til rette med akkurat rørfaget, kan du si. Etter ungdomsskolen hadde jeg forskjellige jobber, blant annet som billettør på ferga hjemme. Dessuten har jeg vært servitør, har ett år i forsvaret og faktisk også et år på media/design på høyskole.

-Men så «oppdaget» du rørfaget?

-Det som skjedde, var at jeg innså at det jeg hadde prøvd meg på, ikke passet for meg. I tillegg var jeg opptatt av at jeg skulle skaffe meg en trygg og sikker arbeidsplass, for det er viktig for meg. Spesielt fordi jeg har 2 små barn. «Gubben» er også rørlegger og har travle dager, så det blir å stå opp i 5-tida hver morgen for å få alt til å «gå rundt».

-Hvordan i alle dager orker du det?

-Alt blir en vane, selv om det selvsagt kan være slitsomt noen ganger, så er det deilig å kunne dra hjem etter jobben ved 15-tida, og være ferdig for dagen. Så jeg trives veldig godt med dette. Dessuten har vi jo stort sett fri i helgene, bortsett fra når man har vakt, såklart. Og jeg har en arbeidsgiver i Comfort Lier som det er bare godt å si om. Så jeg synes jeg har vært heldig, sier hun ettertenksomt – men fortsatt smilende. Hun gjør det. Smiler. Alltid en skikkelig humørspreder som er en verdifull arbeidstager på serviceoppdrag, er omdømmet hennes.

Les mer om voksenlærling her

Lærevansker

-Hva tror du er årsaken til at det tok såpass lang tid før du virkelig fant ut av hva du hadde lyst til å bli?

Ida Meldgaard mener flere burde kjenne til mulighetene for å bli voksenlærling. En super mulighet for dem som har valgt litt feil, mener hun.

-Jeg tror kanskje det at jeg har «dyskalkuli» har hatt en ganske stor betydning for at det er blitt slik, sier hun, mens hun liksom tygger litt på ordene.

-Dyskalku-hvaffornoe?

-Hehe, det er mange som ikke har hørt om det engang, sier hun leende, og forteller at det dette handler om, er et problem på lik linje med dysleksi. Bare at det gjelder tall. Så hun bruker litt lengre tid når regning er involvert.

-Hvordan synes du det går nå?

-Jeg kompenserer mye, og sikrer at jeg har fått ting riktig. Og mesteparten av jobben min gjør jeg jo med hendene, så det har ingen stor betydning for meg i hverdagen som rørlegger, litt ekstra tid for å regne bare. Men enkelte av vanskelighetene jeg hadde på skolen, ville nok kunne ha klart bedre, om jeg bare hadde blitt diagnostisert tidligere, sier hun med et blikk ut av vinduet.

Voksenlærling

-Og livet som voksenlærling er bra for deg?

-Vet du, det er helt nydelig, skal jeg si deg. Jeg visste jo ikke at det fantes slike muligheter, og ble veldig glad da min veileder på NAV hjalp meg på riktig vei. Faktisk tenkte jeg på flere mulige håndverksfag, men det var rørfaget som virket avgjort mest spennende. Og det synes jeg fortsatt. Jeg kunne ikke ha tenkt meg å bytte yrke i alle fall, så mye er sikkert, smiler voksenlærlingen.

-Noe annet du vil nevne når du først er «i støtet»?

-JA, jeg vil kort nevne det faktum at du tjener penger hele tiden du er lærling, som er overraskende bra for å være lærling, så er det veldig mye bedre betingelser enn om du velger å utdanne deg videre på mange andre måter. Da sitter du igjen med massevis av gjeld, og må kanskje spesialisere deg for seinere komme i betraktning for fremtidige jobber. Hvis du går yrkesfag, har du ikke bare mange muligheter i det faget du jobber i, men det er laget en rekke muligheter for videreutdanning. KEM er en ting, men du kan jo gjøre mye annet også. Men velger du studieforberedende, skjer utdanningen til en helt annen kostnad og låneopptak enn oss som har yrkesfag i bunnen, slår hun fast.

Les også: Er du i tvil – velg deg et yrkesfag!

Annonse

Annonse