Annonse



Anleggsmekaniker
Som anleggsmekaniker har du mange spesialiseringsmuligheter (Arkivfoto)

Er du i tvil – søk deg et yrkesfag!

Artikkelen fortsetter under annonsen

-Min viktigste beskjed til de som snart skal søke seg til videregående skole er at dersom du velger yrkesfag, så har du utrolig mange valgmuligheter. Det gir deg et veldig godt grunnlag til å realisere dine drømmer. Både når det gjelder jobb etter fagbrev og svennebrev og muligheter til å ta høyere utdanning etterpå. 

Les også: Hva er forskjellen på svennebrev og fagbrev?

Stortingsrepresentant Turid Kristensen (H) er medlem av utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget. Og hun har gode nyheter til deg som lurer på å velge yrkesfag: Det er sannsynligvis noe av det smarteste du kan gjøre. I en samtale hun hadde med Stolt Håndverker er hun krystallklar:

-Jeg vil si at dersom du ikke helt vet hva du bør søke deg inn på, er det lurt å velge yrkesfag. Dersom du vet at du skal gå videre på en høgskole eller et universitet så er studieforberedende det riktige valget for deg. Hvis du ikke vet at du skal gå den veien, eller du ikke helt har bestemt deg for det ennå, da er det lurt å velge yrkesfag. Yrkesfag lukker ingen dører, snarere tvert imot. 

Valgmuligheter

-Dersom man virkelig VET hva man har lyst til å bli i fremtiden, er jo saken klar: Da søker du en utdanning som vil føre deg dit. Men så er det nå en gang slik at mange ungdommer ikke helt vet hva de burde gjøre, og da er man gjerne usikker: Hva er det smarteste valget jeg kan gjøre – slik at jeg ikke begrenser meg selv i fremtiden? Jeg tror at mange foreldre også kjenner seg igjen her – for slik var det i alle fall hjemme hos oss da ungdommen skulle gjøre sine valg, forteller hun til Stolt Håndverker.

-Hvorfor er yrkesfagene et klokt valg?

-Fordi man da ikke lukker noen dører, rett og slett. Og uansett hva du måtte ønske deg senere i livet, så har du lært deg et yrke. Dermed har du alltid noe å falle tilbake på, om tidene skulle endre seg. Og siden vi nå er midt i Covid 19-pandemien, har vel de fleste av oss måttet innse at verden rundt oss kan endre seg ganske raskt av og til. Vi har alle sett hvor viktig folk med fagkompetanse er for at samfunnet skal fungere. Yrkesfag er et trygt valg. Det vil alltid være behov for dyktige fagarbeidere. 

Les også: Er du i tvil – søk deg et yrkesfag!

Trygghet

-Ja, for trygghet for fremtiden er viktig for mange som nå skal velge?

-Det tror jeg er viktig for de fleste av oss. Men man skal være klar over at dersom du velger yrkesfag, vil du ifølge NAV ha valgt en av de sikreste veiene til jobb. Faktisk er det sånn at du i mange yrker nærmest er garantert jobb etter at du er ferdig med utdanningen. Husk at du også får lønn i lærlingtiden! NHOs bedrifter forteller også at det de trenger aller mest, er flere ansatte med fagkompetanse. Seks av ti bedrifter sier at de allerede i dag mangler folk med yrkesfaglig bakgrunn. Statistisk sentralbyrå har vist at vi i 2035 kan komme til å mangle 90.000 fagarbeidere. Folk med fag- og svennebrev er veldig ettertraktet i norske bedrifter.

-Og det er ikke begrensende, mener du?

Turid Kristensen (H) sitter i utdannings- og forskningskomideen på Stortinget. Hun mener det lureste du kan gjøre hvis du ikke vet hva du skal bli, er å søke deg inn på et yrkesfag.

-Yrkesfagbetegnelsen favner hele 180 forskjellige fag, så du har massevis å velge mellom. Og skulle du ønske deg en videregående opplæring etter fagbrev/svennebrev, har du fortsatt massevis av muligheter. Du kan for eksempel gå videre på høyere yrkesfaglig utdanning. Eller ta påbygg som gir deg generell studiekompetanse. Det finnes også flere studier som er tilrettelagt for deg med yrkesfaglig utdanning. Da kan du kan studere videre ved universiteter og høgskoler uten å måtte ta påbygg. Som sagt: Mulighetene er nesten uendelige, smiler hun.

Yrkesfag

-Husk også at du kommer raskt ut i jobb, og har lønn i den tiden du går som lærling. Det betyr at du slipper store studielån, og lettere kan få for eksempel boliglån, slik at du raskere kommer deg inn på boligmarkedet. Dersom du kan tenke deg å drive en bedrift i fremtiden, kan du bygge på fagbrev/svennebrev med en mesterutdanning. Det gir deg kompetanse både som leder og når det gjelder å etablere en bedrift. En god start om du skal bli din egen arbeidsgiver, slår hun fast.

-Og de aller fleste vil få læreplass?

-Ja, det vil jeg si. I 2019 fikk åtte av ti læreplass, noe som var ny rekord for femte året på rad. Det er jeg veldig glad for, og det går uten tvil riktig vei. Vi er likevel ikke helt i mål, for vi ønsker jo at alle skal få seg læreplass. Vi jobber derfor fremdeles hardt for at dette er noe alle skal kunne få. Sikkert er det i alle fall at Norge i fremtiden kommer til å ha behov for svært mange fler håndverkere og anleggsfolk enn vi har tilgang til i dag. Og som sagt har vi lært mye av pandemien: Det er viktig at vi har kompetansen i vår egen bedrift, og ikke er alt for avhengig av arbeidskraft utenfra som kanskje blir utilgjengelig i perioder.

Les også: Sjekk hvor mye du kan tjene som lærling!

Hva gjør regjeringen?

-Siden du er fra Høyre: Hva har regjeringen gjort for yrkesfagene?

-Etter «yrkesfagenes år» som ble arrangert i 2018, har det blitt fulgt opp med mange forskjellige tiltak. Det har regjeringen gjort for å gjøre yrkesfagutdanningene mer spennende og relevante. Vi har laget en ny struktur for yrkesfagutdanningene, den største endringen for yrkesfag siden Kunnskapsløftet i 2006. Nå skal elevene både få spesialisere seg helt fra start og få mer spesialisering i andre året, og få lære mer om faget de skal jobbe med. Det er blitt bevilget mer penger til utstyrsstipend for yrkesfagstudentene, og regjeringen har bevilget 50 millioner kroner for at vi skal få bedre utstyr for de linjene ved videregående skoler landet rundt som utdanner yrkesfagelever. 

Noe av det viktigste vi har gjort er kanskje likevel alle tiltakene for at vi skal få flere læreplasser til yrkesfagelevene. Vi har blant annet økt lærlingtilskuddet til bedriftene kraftig, vi stiller krav til at bedrifter som skal delta i anbud om jobber for staten må ha lærlinger, vi har innført en egen merkeordning for lærebedrifter og vi har fornyet samfunnskontrakten mellom staten og partene i arbeidslivet for å få på plass flere læreplasser. Vi jobber også kontinuerlig for å bedre rekrutteringen til yrkesfagene, vi trenger mange flere dyktige fagarbeidere.

-Så slik sett har dere det samme målet som oss i Stolt Håndverker?

-Ja, det kan du kanskje si. Vi er opptatt av at ungdom får øynene opp for hvor spennende og interessant yrkesfagene er. At det dessuten gir økonomisk trygghet og utviklingsmuligheter i et slikt valg, tror jeg vil kunne friste mange, sier hun til slutt.

Annonse

Annonse