Foto: Rune Folkedal: Caisa Kirkeåsen har ikke trivdes med det teoretiske på skolen. Da hun skulle velge videregåendelinje tok hun et utradisjonelt valg som jente.

Caisa (18) var skolelei – stortrives som rørleggerlærling

Artikkelen fortsetter under annonsen

Caisa Kirkeåsen har ikke trivdes med det teoretiske på skolen. Da hun skulle velge videregåendelinje tok hun et utradisjonelt valg som jente.

– Jeg var skolelei og ikke så flink på skolen, og ville derfor jobbe praktisk. Jeg valgte en helt annen vei enn alle andre, sier Caisa til Drammens Tidende

Det sier Caisa Kirkeåsen (18) fra Skoger. Det var i fjor sommer hun bestemte seg for å gå rørleggerveien, selv om alle de andre vennene hennes valgte andre linjer.

Prøvde alle yrkeslinjer innen bygg og anlegg

– Jeg søkte bygg og anlegg, kom inn der, og prøvde alle de ulike yrkeslinjene innenfor det. Det var da jeg prøvde meg som rørlegger jeg fant meg til rette.

Kirkeåsen legger ikke skjul på at vanlig skolegang oppover ikke bare har vært en dans på roser.

– Med dysleksi og ADHD har jeg vært urolig og den som likte å lage litt støy i klasserommet. Derfor har det vært viktig å være praksis, da får jeg brukt energien min på noe som faktisk gjør noe for fremtiden, sier Kirkeåsen.

Hun forteller at hun stort sett har fått hjelpen hun trenger på skolen, med for eksempel programmer som leser opp tekst for hun. Men hun legger ikke skjul på at det har vært deilig å gi slipp på den teoretiske biten på skolen.

– Det føltes som jeg fikk ti kilo av skuldrene. Skole tok så mye av gleden min, nå er jeg glad, sier 18-åringen.

Hun går 1 + 3 løpet, som innebærer at hun er tre år ute i lære fremfor to år. Hun er en dag på skolen i uka, og jobber fire. Nå er målet å bli ferdig utdannet rørlegger, før hun eventuelt går teknisk fagskole senere.

Nå er hun på service og det er det hun liker best, og ønsker i fremtiden. Det innebærer ulike småprosjekter og andre jobber, en variert arbeidshverdag.

Eli Heyerdahl Eide, fagsjef i Rørentreprenørene Norge, prosjektleder for rørbransjens rekrutteringsprosjekt «Bli Rørlegger» og styreleder i Ingeborg-nettverket forteller at det er 2187 rørleggerlærlinger i Norge, men kun 169 av disse er jenter. Det er kun åtte prosent.

Trives i mannsdominert bransje

Kirkeåsen jobber med andre ord i en relativt mannsdominert bransje og er eneste jente på arbeidsplassen sin.

– Jeg trives med det. Det hadde ikke gjort noe om det var flere jenter, men jeg trives godt. Jeg er en person som tåler mye og er med på stemningen deres. Det kan være typisk gutteprat i lunsjen, men det går helt fint, jeg er med i praten.

Annonse

Annonse