Lokale håndverksfirmaer slåss om kvinnelige lærlinger
Utfordringen er at det er få jenter å ta av. I tillegg sliter bransjen med et frynsete rykte.
– Her blir jenter tatt godt imot. Hvis noen sier eller gjør noe de ikke burde, blir det slått ganske hardt ned på, sier elektriker Amelia Mirkovic Ekren (22) til Bergensavisen.
Vi befinner oss i terminalbygget på Bergen lufthavn Flesland. Her har Bravida en større vedlikeholds- og monteringsjobb på gang. Ekren er fast ansatt i elektrobedriften som har 9000 ansatte i Norden.
– Vi har et godt arbeidsmiljø, mener hun.
Trakassering på arbeidsplassen
Slik er det ikke alle steder i bygg- og anleggsbransjen.
Fagbladet Byggeindustrien har gjennom flere artikler dokumentert at unge kvinner blir grovt trakassert på arbeidsplassen.
– Det er holdninger i samfunnet som vi må få bukt med. Vi er veldig tydelige på at vi har nulltoleranse for mobbing og trakassering. Hvis jenter har dårlige opplevelser på en arbeidsplass, sprer informasjonen seg raskt i miljøet. Dersom en bransje får dårlig rykte, er det ødeleggende for bransjen, sier Tore Lillefosse til BA.
Han er ansvarlig for lærlingene i Bravida. I region vest er det 42 lærlinger akkurat nå. De fleste jobber i Bergen og Førde.
Bare fire av disse er jenter.
Ved årsskiftet var bygg- og anlegg blant de tre bransjene som manglet flest folk i Vestland fylke (300 ledige stillinger). Industri (329) og helsesektoren (977) var de to andre, viser tall fra Nav.
Eneste jente blant 15
Elektrolærling Cecilie Ruiz (19) fra Bønes er i full gang med å skru på en stor el-tavle inne på flyplassterminalen.
– Jeg valgte Bravida etter å ha sjekket ut flere bedrifter. Jeg hørte at de ønsket seg flere jenter. Det var også et pluss at flere jenter allerede er ansatt, sier Ruiz.
På Flesland gjør hun det meste av elektrisk arbeid, fra å montere takbelysning til å skru i store sikringsskap.
I hennes videregående skoleklasse på 15 elever var hun eneste jente.
Sitter langt inne for jenter å velge vår bransje
Karl Strømsnæs er opplæringsleder for Byggopp Vestland.
– Vi opplever bedriftene som seriøse aktører som er klare for, og ønsker seg, flere jenter. Alle i byggebransjen har de samme utfordringene med å rekruttere. Det er lærlingunderskudd og for få søkere, sier han.
– Vi trenger flere kvinnelige rollemodeller som kan fremsnakke det flotte yrket vårt, sier Strømsnæs.