christel Villadsen
Christel Villadsen trives med tekniske og gjerne litt kompliserte oppgaver. Byggdrifterfaget passer godt for jenter, mener hun.

Tilfeldigheter gav kjempetrivsel for Christel

Artikkelen fortsetter under annonsen

-Det var jo bare en tilfeldighet at jeg havnet her jeg gjorde. Som ivrig gamer fra jeg ble tenåring omtrent, har jeg vært teknisk interessert. Man blir jo det. Så jeg hadde søkt meg inn på elektro, hvor jeg gikk 2 år. Siste året der var på sterkstrøm. Men det var ikke det helt store, selv om jeg likte det også. En befaring skulle endre hele fremtiden min, og gi meg kjempetrivsel.

Christel Marika Hagh Villadsen forsikrer oss om at hun bare bruker det første og siste av navnene sine. Hun er enkel sånn, sier hun. Men ellers liker hun ting som gjerne er litt komplisert eller sammensatt. Yrket hun har valgt, er byggdrifter, og det er nettopp fordi det hadde så mye forskjellig man skulle jobbe med.

Variert

-Hva er det som gjør at dette er en jobb midt i blinken for deg?

-Det er så mye forskjellig å forholde seg til i løpet av en dag – eller en uke. Så det blir aldri kjedelig, og min generasjon «gamere» er nok kanskje ekstra lystne på akkurat det: variasjon. Jeg har vært moderator på gamingnettsteder siden jeg var 15, så jeg vet litt om hva unge folk ønsker seg. Og litt eldre også, når jeg tenker meg om: I det miljøet jeg forholder meg til akkurat nå, er det «gamere» helt opp til 50-årene, smiler hun.

-Men du fant akkurat denne jobben ganske tilfeldig?

-Ja, jeg hadde som sagt startet på en elektrofaglinje, og synes det var greit, men samtidig ikke det helt store. Så da vi skulle på befaring her på Hvam videregående, fikk jeg en skikkelig «aha»-opplevelse: dette var noe jeg virkelig hadde lyst til å drive med. Og nå, i en alder av 20 år, er jeg så heldig at jeg har fått bli lærling i byggdrifterfaget her på skolen. Vi er 3 personer på jobb: To læremestere og meg. 

Christel Villadsen liker maskiner og teknisk utstyr, og trives utrolig bra som byggdrifterlærling i Viken fylkeskommune.

-Så mange ansatte altså – på en skole?

-Jeg vil heller si: Så få? Det er utrolig mye vi skal igjennom på alle de byggene vi har ansvaret for. Dette er jo opprinnelig en landbruksskole, og det er massevis av tekniske anlegg som skal overvåkes, forklarer hun.

Kjempetrivsel

-Du beskriver dette som den reneste drømmejobben for deg. Hva er det ved yrket som gjør dette spennende for en ung jente?

-For det første vil jeg si noe om dette med jenter: Vi trenger flere jenter i dette yrket, og jeg vil si til alle jentene der ute at dette er virkelig en trivelig jobb dersom du liker variasjon og er litt teknisk anlagt. Her får du prøve deg litt på rørlegging, litt ventilasjon og litt elektrofag. Hele tiden under kyndig veiledning av folk som har hatt jobben i en årrekke, og som gjør at du har en trygg læreplass. Dessuten lærer vi alle noe nytt hele tiden, fordi nye anlegg eller elementer medfører mer å sette seg inn i. Men drømmejobben – jeg vet ikke det helt, selv om jeg stortrives altså. Jeg vil si at jobben gir meg kjempetrivsel, sier hun.

Kontroller

-Men byggdrifterfaget handler jo svært mye om kontroller og avlesninger?

-Ja, sukker hun, og blir litt ettertenksom et øyeblikk. Men livner fort til igjen med en av sine mange smil: Jo altså, jeg er ikke så veldig glad i alle målerundene og gjennomgangen av alt utstyret vi må gjøre ustoppelig. Men ingen jobber består bare av spennende og interessante ting, så man får bare ta det med seg. Det er jo utrolig viktig, ikke sant? Å oppdage feil eller problemer før det har kommet så langt at det oppstår skader eller farlige situasjoner. Vi byggdriftere har et stort ansvar, og selv om vi ikke nødvendigvis skal reparere noe selv, er det veldig greit å ha lært seg noen enkle grep innenfor de forskjellige fagene, slik at man ikke må ringe ekspertene for den minste ting. Det gir jo en god følelse også, ikke sant: At man kan greie å fikse en del ting selv. Ikke rart dette yrket gir meg kjempetrivsel, smiler hun.

3 år i lære 

-Hvor lang tid bruker du her?

-Jeg har jo gått 2 år på videregående, og har fått godskrevet det, så jeg skulle normalt gå 2 1/2 år som lærling. Men siden jeg gikk elektrofag i stedet for byggfag har jeg 3 års løp som lærling, forteller hun.

Det er veldig bra at man får lønn som lærling synes jeg, fordi man da slipper å ta opp lån. Da får man jo masse gjeld som man må betale på i årevis framover. Det slipper heldigvis vi som er lærlinger. Men i tillegg er det jo denne følelsen av å kunne gjøre noe praktisk allerede etter få dager i lærlingetiden: man blir tatt med på laget, man skal lære noe hele tiden, og det er både spennende og interessant synes jeg. For meg er dette altså blitt den reneste drømmejobben allerede. Jeg tror dette er en jobb som passer for alle som er litt teknisk interessert, og som ikke har lyst til å oppdage at de kjeder seg på jobben. Så jenter: Løp og søk, fleiper hun til slutt. Men kjempetrivsel er ingen spøk: Det kan hun love alle som ønsker seg et teknisk preget yrke i fremtiden.

Les også: Sjekk hvor mye du kan tjene som lærling!

Annonse

Annonse