Morten Frankplads er faglærer ved Eidsvoll videregående skole.
Morten Frankplads er faglærer ved Eidsvoll videregående skole. Han er opptatt av at både rådgivere og foreldre må sette seg inn i hvor bra et valg av yrkesfagutdannelse kan være for ungdommen.

Svennebrev gir deg alt du bare vil ha

Artikkelen fortsetter under annonsen

-Dersom du velger et yrkesfag, og får deg et svennebrev eller fagbrev, kan du få alt du vil ha. Det er nemlig ikke sånn at svennebrevet er en begrensning. Det er heller en begynnelse på noe. Og hva det skal være en begynnelse på, er helt opp til deg.

Morten Frankplads er til daglig faglærer på Anleggsteknikk VG 1 ved Eidsvoll videregående skole, og har selv et svennebrev. Noe så sjeldent som i malerfaget. Han er ikke selv hundre prosent sikker på om han er alene om dette i skoleverket. Men det er ikke veldig langt unna, sier han ettertenksomt.

Gir deg alt

-Men det var jo en sterk uttalelse, dette at «svennebrevet gir deg alt»?

-Ja, men det er jo sånn: Har du et svennebrev, har du skaffet deg en masse muligheter som ingen andre har. Derfor har du virkelig lagt grunnlaget for en masse valgmuligheter når du velger å få deg et svennebrev. Selv har jeg blitt lærer etter 20 år som aktiv maler. Likevel kunne jeg altså gjøre nye valg så lenge etter min opprinnelige utdannelse. Og av erfaring vet jeg at man i praksis kan velge å gjøre hva som helst omtrent, når man bare har skaffet seg et fagbrev.

Det er viktig at både rådgivere og foreldre skjønner hvor bra en yrkesfagutdannelse er, mener yrkesfaglærer Morten Frankplads.

-Tror du ungdom og foreldrene deres er klar over dette?

-Overhode ikke. Ungdommene får alt for ofte beskjed av rådgivere på skolen at «du må ikke tenke på yrkesfag, du som har så gode karakterer». Dette er helt absurd, og burde opphøre umiddelbart. Det burde ikke vært lov til å komme med slike gale opplysninger til elevene.

En annen sak er foreldrene: Jeg kjenner meg overbevist om at mange foreldre – som jo ønsker det aller beste for ungdommene sine – gir råd til dem på feil grunnlag. Eller kanskje heller ut fra informasjon de ikke får tilgang til. 

Trivelig

-Hva vil du si karakteriserer yrket som maler – og som lærer?

-Jeg vil vel si at begge er trivelige yrker – men på ganske så forskjellige måter. Jeg liker veldig godt å jobbe med elevene, og se at de trives med det de gjør. Og maleryrket ser jeg tilbake på med glede, selv om jeg altså valgte å gå videre, og skaffe meg nye utfordringer rent jobbmessig. Så jeg vet hva jeg snakker om når det gjelder valgmuligheter. Det er nemlig ikke slik som mange synes å tro, at du parkerer deg selv på et sidespor dersom du velger et yrkesfag. I stedet er det faktisk det stikk motsatte som skjer: Du sikrer deg muligheter for å gjøre nesten hvilket som helst valg du måtte ønske deg senere i livet.

-Dermed er ditt råd at unge folk bør velge yrkesfag?

-Det som er helt sikkert, er at det bør skje en holdningsendring, både hos rådgivere og foreldre: Man må ta inn over seg at yrkesfag og håndverk er vært gode valg for fremtiden. Så får det være opp til ungdommene å velge. Men jeg er helt sikker på at dersom du velger deg et yrkesfag, kan du se en trygg og trivelig fremtid i møte, sier Frankplads.

Les også: Er du i tvil – velg deg et yrkesfag!

Annonse

Annonse