Blikkenslager Elisabeth Heien
Blikkenslager Elisabeth Heien har en bedrift med fem ansatte, hvorav 2 er lærlinger.

Startet egen bedrift dagen etter hun tok svennebrevet

Artikkelen fortsetter under annonsen

-Jeg hadde blitt lovet fast jobb etter at jeg tok svennebrevet, men slik ble det ikke. Samme dag som jeg ble svenn, sa sjefen min at han ikke hadde jobb til meg likevel. Jeg fikk jo helt sjokk, og spurte om han var helt sikker på det, og det var han. Javel, sa jeg, da får vi bli konkurrenter.

Blikkenslager Elisabeth Heien forteller til Stolt Håndverker at hun gikk hjem, gråt en skvett og begynte å legge planer. I dag har hun en bedrift med 5 ansatte, hvorav 2 er lærlinger. Hun vil satse på ungdommen, og er opptatt av å bygge et team som har det trivelig på jobb. Det – og variasjonen i yrket, er nemlig det aller viktigste, synes hun.

Svennebrevet

-Det er vel ellers svennebrevet som er drømmen for enhver lærling?

-Joda, det er jo det man jobber for, og ser fram mot. Så jeg skal innrømme at det ble en skikkelig kalddusj når sjefen plutselig ikke sto for det han hadde sagt. Dermed ble firmaet Blikkenslager Elisabeth Heien skapt.

Elisabeth Heien startet bedrift dagen etter hun ble svenn i blikkenslagerfaget.

-Men mailadressen er «rosablikk», og det er mye rosa å se rundt her?

-Haha, er det ikke deilig? Når man plutselig er sjef sjøl, kan man jo bestemme akkurat hvordan man vil ha det. Og jeg ville ha rosa arbeidstøy, smiler hun. Slik har det da også blitt. Nå blir stadig flere av arbeidsbilene også rosa, noe som har blitt en ubetinget suksess, kan hun fortelle:

-Ja, det har faktisk det. Vi la merke til en viss «isbil-effekt», forklarer Elisabeth, og fortsetter: Når vi var et sted i et nabolag og gjorde en jobb, tiltrakk bilen seg mye oppmerksomhet. Så det kommer vi til å fortsette med. Både visittkort og brosjyrer er rosa også, legger hun til.

Driver godt

-Har dere merket mye til korona-problemene hos dere?

-Nei, det kan jeg ikke si at vi har. Vi har holdt et bra tempo hele tiden. Det blir en spennende høst, men det ser veldig bra ut. Nå har vi akkurat fått en stor jobb fordi jeg sto på mitt, og ikke ville levere en lavere kvalitet enn det som er håndverksmessig forsvarlig. Det kjennes godt, og den saken viser at det ikke alltid er klokt å bli med på det stadige «racet» om å jobbe billig.

-Det finnes mange løp for å ta svennebrev i et fag. Hva valgte du?

-Jeg ville gjerne jobbe, og tok derfor 4 år i lære. Et morsomt poeng på «heimefronten» er at min far tok fagbrev i sitt yrke på samme tid som meg. Han var i utgangspunktet ikke så glad for at jeg skulle bli blikkenslager, men jeg har ikke hørt så mye om akkurat det i det siste, smiler hun.

Les også: Hva er forskjellen på svennebrev og fagbrev?

Annonse

Annonse