Forskalingssnekker Espen Asbjørnsen
Forskalingssnekker Espen Asbjørnsen er en stolt håndverker med hele 3 fagbrev.

Har tre fagbrev – men vil enda lære mer

Artikkelen fortsetter under annonsen

-Det er alltid noe nytt å lære. Jeg har tre fagbrev: Som servitør, som forskalingssnekker og som tømrer. Men stort sett jobber jeg med betong. Det er mange som tror at betong bare kan brukes til grove konstruksjoner, men ingen ting kunne ha vært mer feil. Polert betong er bare vakkert!

Espen Asbjørnsen fra Fevik er virkelig en Stolt Håndverker. Han har blant annet ledet prøvenemda og godkjent eller forkastet fagprøver i massevis. Med 18 års erfaring som gulvstøper er han fortsatt klar for massevis av nye oppgaver. Og mens mange andre har fått nok av jobben etter de har lagt inn de foreskrevne timene, stopper ikke det Asbjørnsen. Vel hjemme fortsetter han ofte 4-5 timer til.

Espen Asbjørnsen har gode råd til deg som ikke har valgt fag ennå.

Fagbrev

-Det er en indre drivkraft jeg har, og som jeg tror flere kan finne hos seg selv, bare de lærer seg å fullføre det de har begynt på. Det er nemlig viktig for meg: Å fullføre. Men nysgjerrig som jeg er, blir det likevel til nye prosjekter rett etter at jeg er ferdig med deg jeg holder på med. Ideer og planer kommer gjerne allerede mens jeg holder på med et prosjekt.

-Man må vel ha mye fantasi da?

-Det har vi alle sammen. Det handler bare om å bruke den – og hva vi bruker den til. Jeg har for eksempel bygget peis, svømmebasseng og et gedigent støpt utebord. Selv om det ikke er en veldig stor eiendom jeg har, er det utrolig hva det er blitt plass for her. Og alt er bygget etter mine egne ideer. Kun min fantasi bak alt sammen, smiler han.

-Er det store muligheter for en lokal håndverker å utfolde fantasien sin?

-Vel, det er jo ganske klart at mange vil ha oppgaver hvor alt skjer innenfor styrte og ofte trange produskjonskrav. Men jeg har som sagt utfoldet meg i rikelig monn på fritiden. Nå har det jo dessuten vært vanskelig å drive en liten håndverksbedrift. Schengen ødela en del for oss små firmaer en stund. Og Google!

-Hva med Google?

-Folk tror de kan kjøpe for eksempel billige fliser på nettet, uten å ane hvilke egenskaper de har. Enn si kvaliteten. Og så går det jo som det går da, sier han ettertenksomt. Folk ville spart mye penger og ergrelser ved å bruke en stolt håndverker. Folk med fagbrev gjør en helt annen jobb, nettopp fordi de har en kompetanse folk flest ikke har.

Les også: Hva er forskjellen på svennebrev og fagbrev?

Opplæring

-Hva synes du om opplæringen av lærlinger?

-Dessverre har vi sett at den har vært alt for dårlig i enkelte tilfeller. Ofte i større bedrifter, selv om det ikke er bare slik. Men samtidig er det jo slik at mindre bedrifter ofte betyr at man har større muligheter for å utfolde seg, og jeg har et råd til alle bedriftseiere der ute: Slipp ungdommen til! La lærlinger og andre yngre medarbeidere få bruke evnene sine! La dem prøve seg! Lærlingene er en ressurs, og kan tilføre langt mer enn mange tror. Dessuten er det mye å hente på å la dem slippe fantasien løs, og lære dem opp skikkelig. De bedriftene som gjør den beste jobben her, vil vinne i fremtiden, slår han fast.

Annonse

Annonse