Flå Kommune
Byggdrifterne får jobben gjort, forsikrer Arne Hidle, som er fagansvarlig for byggdrifterne i Flå kommune i Hallingdal.

Et yrke fylt av spennende utfordringer hver dag

Artikkelen fortsetter under annonsen

-Du kan kanskje oppsummere byggdrifterfaget med at det handler om å få jobben gjort. Det krever mye av deg, men det er et givende yrke som virkelig byr på spennende utfordringer. Samtidig skal du også kunne gjøre de repeterende oppgavene med den nøyaktighet som kreves.

Arne Hidle er fagansvarlig for byggdrifterne i Flå kommune i Hallingdal. Men det ville være feil å si at det er en kommune som krever ekstrem spesialisering. Det handler heller om å være fleksibel, løsningsorientert og litt «handyman».

Overgang

-I «gamle dager», den gang den lokale vaktmesteren kjente sitt bygg, og gjerne tok hånd om en eller to av de elevene som kanskje falt utenom, er historie, eller hva?

-Ja, det må man kunne si. Men vi er fortsatt i en overgangsfase på ganke mange måter. Jeg var med på å lage den fagplanen som man nå utdannes etter, og jeg er både klar over og opptatt av at man må få den spesialkompetansen som kreves. Men samtidig må man også se praktisk på tilværelsen, sier han em ett av sine underfundige smil:

-Her hos oss i Flå kommune har vi ansvar for alt fra snømåking til drift av SD-anlegg. Og imellom de ytterpunktene finner vi en hel bråte med oppgaver som vi 5 ansatte i det som har fått fellesnavnet «tekniske tjenester» skal løse. Man må ha «øyne i nakken», og være forberedt på å trå til på kort varsel. Selv er jeg også engasjert i Røde Kors, og har akkurat en deltagelse i en leteaksjon bak meg, forteller han: Dette ligner litt: I hverdagen må man gjøre de forberedelsene som er nødvendige, og så trå til på de tidspunkt det virkelig er behov for det. Vi er problemløsere, rett og slett. Men også kontrollører, på sett og vis.

Utfordringer

-Hva vil du si er den viktigste egenskapen for den som lurer på å bli byggdrifter?

-Tja, vedkommende må i alle fall være skikkelig flink til å observere. Merke seg ting, rett og slett. Og her vil jeg benytte anledningen til å skyte inn et lite hjertesukk: Dette er et yrke som passer minst like bra for jenter som for gutter. Foreløpig har vi av en eller annen grunn alt for få jenter som søker seg til oss, og det er som sagt synd. Jenter kan bli superbra byggdriftere. Glem heller ikke at byggdrifterfaget er et av de fag som gir deg et supert springbrett, om du seinere skulle ønske å videreutdanne deg. Du kan gå mange veier videre dersom du har byggdrifterfaget med deg, understreker han.

-Hvor viktig er det å ha kunnskap om bygget du skal drifte?

-Jeg mener det er helt avgjørende. Det er viktig å ha en grunnbemanning som gjør at du hele tiden kan drifte byggene optimalt. Dersom du har det, skapes det trygghet, gode forhold for brukerne, og ikke minst en god og sunn driftsøkonomi, forklarer Hilde.

Mange fler

-Hva kan bli byggdrifter, slik som du ser det?

-I alle fall mange fler enn dem som er det i dag, humrer han lunt. Han blir raskt alvorlig, og tenker litt høyt: du må altså ha evnen til å observere, merke deg ting. Du bør også kunne være nøyaktig i det du gjør, og sørge for å være kjent i bygge du skal drifte. Greier du dette, med de utgangspunktene jeg nevnte, er mye gjort.

Å være byggdrifter er nok ganske forskjellige, alt etter hvor du jobber. Mange er ansatt i offentlig sektor, og byggene kan ha ganske så forskjellig – og ikke minst sammensatt teknologi. Her må du derfor ikke bare sette deg inn i hvilket utstyr du skal drifte, men også hvordan ting virker sammen. På de helt nye byggene er det såklart mye enklere. Men på eldre og sammensatte bygge kan det bli en rekke med problemløsninger og utfordringer hele tiden. Og for dem som liker utfordringer, og stor variasjon på jobben, er nok dette midt i blinken. Vi ser også at jenter gjør det bra, og ønsker oss flere av dem i faget. Nå er det snart tid for å velge igjen, men for deg som er litt sent ute, vil jeg også minne om at det finnes ordninger med voksenlærlinger, minner Hilde om.

Les mer om voksenlærling her

Annonse

Annonse