Nicolai Johansson skal bli blikkenslager.
Jeg liker meg i høyden, smiler Nicolai Johansson. Han blir 3. generasjon blikkenslager.

Blikkenslager i tredje generasjon

-Jeg har jo på mange måter ikke hatt noe valg, fleiper Nicolai Johansson i Follo Tak og Vedlikehold. Han er nemlig tredje generasjon blikkenslager. Han er 19 år, lærling i blikkenslagerfaget og sier litt mer alvorlig at det ikke var vanskelig å bestemme seg:

-Nei, det er klart jeg skulle bli blikkenslager. Klart det. Jeg visste jo at jeg kom til å trives. Nå har han vært i bedriften som hans far også jobber i – til sammen et halvt års tid. Før det har han hatt litt sommerjobber og sånt, forklarer han Stolt Håndverker.

Være høyt oppe

-Det jeg liker aller best ved yrket så langt, er at du får anledning til å være så my høyt oppe. På taket, ikke sant? Der er det så god utsikt, og man føler en egen frihet ved å jobbe der, sier han ettertenksomt.

-Hva gjør en blikkenslager, slik du har erfart det til nå?

-Nå må jeg tenke meg om: Fikse lekkasjer, ville jeg vel kunne beskrive det som. Og det er et skikkelig trivelig yrke, det må du få med: Blikkenslageryrket er et bra håndverk fordi du kan lage så mye fint som folk har brukt for. Men det er klart, du må like å bruke hendene, og ha lyst til å skape noe. Det har jeg, og det er sikkert derfor jeg har lyst til å bli blikkenslager. 

-Men da har du kanskje vært så lenge i yrket at du kan ha en mening om hva som er ekstra tøft og slitsomt også?

-Det må være vinterdagene, hvor du likevel må jobbe utendørs. Da hender det du må jobbe med slike ting som går like mye i stykker om vinteren som om sommeren. Da kan det være ganske kaldt i perioder, sier han.

Blikkenslager

-Det er viktig for dem som skal lese dette å virkelig få med meg at jeg trives i nøyaktig det yrket jeg har valgt meg. Blikkenslageryrket er virkelig et flott yrke, og jeg får anledning til å være med litt rundt på forskjellige jobber og følge opp, måle opp og slikt. Da får man et allsidig innblikk i hva yrket kan komme til å omfatte, og det er jo noe av hensikten med å være hensikten med å være lærling, sier Nicolai Johansson.