Aina Helltun jobber i
Skal du jobbe i "asfalten", må du være litt tøff, mener Aina Helltun.

Asfalten gjør at du må være litt tøff for å jobbe her

Artikkelen fortsetter under annonsen

-Det er virkelig allsidig å jobbe i «asfalten», og det er mye å lære. Du møter et yrke som er omskiftende, og hvor ingen dag er lik. Men du må være litt hardhudet og tøff om du skal trives.

Aina Helltun er 22 år, kommer fra Hønefoss og jobber som lærling hos Veidekke Industri – med asfaltlegging. Mange kan kanskje misunne henne jobben på varme sommerdager, og hun bekrefter at det er trivelig å jobbe ute når det er pent vær. Likevel ber hun om å huske på at det ikke er alle dager som er like varme og koselige.

Litt tøff

-Du sier at du må være litt tøff når du skal jobbe innen asfaltfaget, hva mener du med det?

-Nei, for det første er det et ganske tungt yrke, mye fysisk arbeide, og med skiftende temperaturer gjennom den aktive asfaltleggingen har du mange utfordringer. Dessuten er det ikke til å stikke under en stol at det er en litt røff omgangstone her. Selv om man venner seg fort til det, kan det kanskje virke litt tøft til å begynne med, slår hun fast.

-Ingen utrivelige opplevelser så langt?

-Nei, langt i fra! Jeg trives som bare det. Selv om det faktisk var litt tilfeldig at jeg kom inn i dette yrket. Det var nemlig læreren min på videregående som tipset meg. Men jeg har ikke angret en eneste dag, og gleder meg til å gå på jobben.

Omskiftelig

-Blir det mye reising i dette yrket?

-Ja, det gjør det jo. Og man vet aldri helt når man slutter om kvelden. Noen ganger litt tidligere enn beregnet, noen ganger seinere. Det er mange forhold som påvirker det. Fra skiftende trafikk til rene asfalttekniske spørsmål, forklarer hun.

-Hvor har du vært i dag, for eksempel?

-I dag har vi jobbet på Konnerud utenfor Drammen, og nå er vi her i Sigdal. En typisk dag, kan du si. Men i dag er jeg rimelig sikker på at vi blir ferdig i tide, sier Aina Helltun.

Asfalten

-Hvor lang tid er det læretiden tar?

-Jeg skal være lærling i 2 1/2 år etter videregående, og dessuten ta en ekstra eksamen som handler om tverrfaglige asfalt-tekniske ting.

-Men du legger ikke asfalt på vinteren? Er du litt motsatt av lærere da, som har fri på sommeren?

-LITT motsatt av læreryrket blir det nok. Men vi er fullt sysselsatt i «asfalten» hele vinteren også. Vinteren som gikk var jeg for eksempel i gang i verkstedet vårt i Hønefoss. Det var utrolig mye arbeide der også, og hele tiden veldig mye å lære. På denne måten holder de faget interessant for meg hele tiden, og det synes jeg er svært positivt. 

-Hva vil du si til dem som lurer på å jobbe med vei og asfalt?

-Jeg vil si at det er bare å prøve seg. Det er ganske enkelt å få jobb som lærling her, og det betyr at du kan regne med å få prøve deg, om du bare greier den ekstra eksamenen. Dessuten er det jo et ganske sikkert yrke, for det er stor etterspørsel etter lærlinger, og ikke så mange nye hvert år, sier hun ettertenksomt.

Annonse

Annonse