Lærling i maskinførerfaget Karoline Fredriksen kjører veihøvel Foto: Af gruppen/Vebjørn Løvås

Lærlingen Karoline (18): – Veihøvel er morsomst

Artikkelen fortsetter under annonsen

På en grusvei på Nes på Romerike kjører Karoline Eiléen Bøhler Fredriksen favorittmaskinen – en 20 tonn tung veihøvel, skriver afgruppen.no

Kompleks maskin

– Veihøvel er noe av det vanskeligste man kan kjøre, og da synes jeg det er artigst å kjøre den. Det er mest utfordrende, smiler 18-åringen.

En veihøvel brukes blant annet til å planere nye veier før det legges asfalt. Et annet bruksområde er vedlikehold av grusveier. JR Anlegg er hyret inn for å ruste opp fylkesveier på Romerike og inn mot svenskegrensen før vintersesongen setter inn.

Karoline har to år bak seg på Solør videregående skole, hvor hun gikk anleggsteknikk. Hun var på utplassering hos JR Anlegg, et selskap i AF Gruppen. Det viste seg å være en bra match. Hos JR Anlegg ville de gjerne ha henne tilbake som lærling, og i høst startet hun læretiden i selskapet. Nå veiledes 18-åringen blant annet av Jo Kristian Krogvold, som er arbeidsleder på høvling.

– Veihøvelen er en kompleks maskin å kjøre. Det er veldig mye hydraulikk og maskinen stiller store krav til nøyaktighet og konsentrasjon fra føreren, sier Krogvold, som gir den ferske lærlingen gode skussmål.

– Karoline klarer seg meget bra. Hun er lærevillig, positiv og blid.

Pendlertilværelse

Karoline bor i Sarpsborg. Læreplassen i JR Anlegg innebærer pendling. Nå jobber hun firedagersuker og bor på brakke i arbeidsukene, en ordning hun trives veldig godt med.

For tiden er 16 prosent av lærlingene i AF Anlegg jenter. Målet er 20 prosent neste år, og med flere kvinnelige søkere har Stine Norøm et håp om at det kan gå.

– De jentene vi har gir inntrykk av at de trives godt med sine kollegaer, arbeidsoppgaver og det å jobbe ute på prosjekt. De blir godt tatt imot og kommer fort inn i gjengen sin.

Annonse

Annonse