AnnonseMalerlærlinger i Oslo
Tre malerlærlinger i Oslo er oppe til svenneprøve. Fra venstre: Andreas Forsman, Viktor Høvik og Morten Nordstad.

3 malerlærlinger oppe til fagprøve i Oslo

Artikkelen fortsetter under annonsen

-Det er fyllingsdøra som er vanskeligst i en fagprøve, for den må være absolutt perfekt. Man skal helsparkle et par vegger og henge opp strietapet også, samt male utsparings-strek for hånd. Det krever stødig penselføring såklart. Men fyllingsdøra har du ikke noe å gå på.

De tre karene som akkurat nå er oppe til fagprøve for å prøve å ta sitt svennebrev i malerfaget i Oslo, er helt samstemte. Så samstemte at de nesten snakker i kor når de blir spurt om hva de synes er vanskeligst. Likevel er de sånn mot slutten av prøven avgjort positive, så det spørs om de ikke har fått noen hint underveis om hvordan de ligger an.

Tre spente malerlærlinger er nå i full sving med å ta svenneprøve i Oslo. Fra venstre: Andreas Forsman, Viktor Høvik og Morten Nordstad.

Fagprøve

-Men man kan avgjort stryke altså, sier Morten Nordstad fra Malermestrene AS, og viser til en fyllingsdør som en tidligere kandidat har levert: Den døra der strøk man på. Så det er ikke mye å gå på nor det gjelder fyllingsdøra. Den må være absolutt perfekt, og det får du ikke til dersom du ikke gjør et skikkelig grunnarbeide. Så det er nesten sånn at du sitter med arbeidslys og detaljsliper ned til minste millimeter erklærer han, og himler med øynene. Men resultatet blir bra, sier han stolt.

Han har 2 år på skole bak seg, og 2 år lære før han nå kunne prøve seg på å skaffe seg et svennebrev.

Voksenlærling

-Jeg har nok hatt et noe lengre løp, sier Andreas Forsman, som er voksenlærling, og har til sammen to års skole pluss tre års praksis. Men han har tatt dette over noe lengre tid, siden han har jobbet ved siden av hele tiden. Nå er imidlertid den store dagen kommet, og han ser virkelig fram til å få svennebrevet på plass. Til daglig er han å finne hos Malermester Jens Petter Lunde AS.

Les mer om voksenlærling her

Blikkenslager

-Jeg har kanskje også et litt «vinglete» løp fram mot svennebrevet, for jeg skulle egentlig bli blikkenslager, smiler Viktor Høvik. Maleren fra Regnbuen Malerbedrift i Oslo gikk først et år på anleggsteknikk, så begynte han i VG 2 rør og blikk linja. Men han var den eneste som skulle bli blikkenslager i den klassen, og det ble helt håpløst, sytes han. Så han sluttet, og begynte på et 3 års løp som malerlærling i stedet. Det har han ikke angret på:

-Malerfaget passer meg veldig bra, og jeg føler at jeg har valgt riktig. Nå er det bare svennebrevet som står igjen, så er utdannelsen ferdig – i alle fall foreløpig for Viktor og de to andre som alle så bemerkelsesverdig rolige ut, til tross for at de avgjort har nok å gjøre når svenneprøven skal avlegges.

Annonse

Annonse