Mangel på arbeidskraft i Norge innen ISO-fagene. Foto: Istock/sturti

Verftene langs kysten kjemper om arbeidskraften

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mangel på fagfolk innen ISO fagene (isolering, stillasbygging, overflatebehandling m.m)

Det er en utfordring å få tak i folk. Vi skal ansette opp mot 300 personer, operatører og funksjonærer, sier leder for verkstedklubben på Aker Verdal, Stian Slagvold til Klassekampen.

Sagvold forteller at Aker Solutions i Verdal har hatt rekrutteringskampanjer gjennom 2022, men han mener også at bedriftene må ta en større del av opplæringen selv.

– Skoleverket klarer ikke rekruttere 300–400 personer. Bedriften anerkjenner at vi må ta større ansvar for opplæringen.

Han meiner industrien må lære av metoden fra gamle dager da de hentet folk uten utdanning og stod for opplæringen selv. Han er imidlertid er bekymret for hvor de skal finne disse folkene.

Har ikke nok i Norge

Også ved Aker Solution sitt verft på Stord blir det mye å gjøre fremover.

Klubbleder Amram Hadida forteller at også ved verftet på Stord har selskapet gjennomført rekrutteringskampanjer i 2022.

– Akkurat nå går det hett for seg i bransjen. Alle trenger folk, sier Hadida, som er glad for kontraktene selskapet har fått.

– Det blir definitivt en del innleie i årene fremover. Jeg ser ikke at vi i nåværende situasjon klarer å rekruttere alle lokalt, sier han.

Ifølge Hadida er det vanskelig å få tak i fagfolk til industrien.

– Det er kamp allerde om å få tak i fagarbeidere. Det gjelder så å si alle fagene i verftsindustrien. Så har du også andre som også trenger platearbeidarar og sveisere.

Han legger til at enkelte av fagfolka er spesielt vanskeleg å få tak i.

– Noen av fagene har vi ikke nok av i Norge. For eksempel ISO-fagene (isolering, stillasbygging og overflatebehandling). Vi har hatt rekrutteringskampanjer flere år på rad. Man får ikke tak i nok isolatører og malere, sier. Hadida.

Annonse

Annonse