Henrik Svanajord er lærling i fjell- og bergverksfaget.
Det aller beste er at jeg kan få lov til å jobbe ute, synes Henrik Svanajord. Han er lærling hos AF Gruppen i fjell- og bergverksfaget.

Utendørs jobbing er det aller beste for meg

Artikkelen fortsetter under annonsen

-Noe av det verste jeg kan tenke meg, er om jeg skulle sitte inne på et kontor og trykke. Kanskje i 40-50 år, om jeg hadde hatt uflaks. Da er det veldig mye bedre å jobbe utendørs. I alle fall for meg.

Henrik Svanajord er krystallklar: 18-åringen har bak seg TIP på VG1 og deretter anleggsmaskin. Men da hadde han en utplasseringsperiode, hvor han blant annet fikk smaken på Fjell- og bergverksfaget. Dette var noe han ville smake mere på, og som han altså endte opp med å velge å ha som fremtidig yrke.

Utendørs

-Jeg er helt fersk, for dette er faktisk bare det andre skiftet mitt. Men jeg stortrives allerede, og ser virkelig fram til at dette skal bli mitt yrke i massevis av år framover. Og jeg er litt overrasket over at vi lærlinger får være med på det aller meste, og at vi blir tatt så godt vare på. Det er mye vi driver med som kunne ha vært farlig. Om vi altså ikke hadde håndtert det skikkelig. Det første vi lærer, er hva som kan være skummelt på arbeidsplassen, og hvordan vi skal unngå at det oppstår en farlig situasjon. Det er viktig, for da kan man både bidra og sikre seg at det ikke skjer noe.

Det aller beste ved å jobbe med fjell og bergverk, er at du kan jobbe utendørs – langt vekk fra kontorene, sier Henrik Svanajord. Han jobber hos AF Gruppen, og har akkurat startet som lærling.

-Hva er hovedinntrykket ditt fra det prosjektet du er med på nå?

-Det er STORT! Man kjenner seg litt liten her man er sammen med resten av teamet. For prosjektet Kristiansand Vest – Mandal Øst, som AF Gruppen utfører på vegne av Nye Veier, er virkelig digert. Tror det er over 600 ansatte her, selv om vi jo jobber skift. Det betyr at ikke alle er her samtidig.

Sprengning 

-Hva synes du er aller mest spennende så langt?

-Nei, det er jo det samme som under utplasseringen, nemlig sprengningen. Men det er også veldig spennende å lære om hvordan vi rent teknisk skal oppføre oss. Og så er det dette med å være ute da. Jeg synes altså at det er utrolig trivelig å jobbe utendørs, rett og slett. Derfor vil dette bli et superbra yrke å ha tror jeg. Selv om det kanskje er litt tidlig å si bare etter det andre skiftet. Når det er sagt, har man jo fått et inntrykk, og i alle fall så langt synes jeg det er bra, slår han fast.

Annonse

Annonse