Blikkenslagerfaget ble vist frem
Blikkenslagerfaget ble vist frem ved Tæruddalen skole da Svein Erik Knutsen, som er faglig leder for Opplæringskontoret for ventilasjon- og blikkenslagerfaget var innom.

Ungdomsskoleelever «smakte» på blikkenslagerfaget

Artikkelen fortsetter under annonsen

-Det er mange som tror at en blikkenslager bare jobber med takrenner og pipebeslag. Men blikkenslagerfaget er så uendelig mye mer enn det. Fra bittesmå prosjekter hos private til digre ventilasjonsanlegg i store nybygg.

Svein Erik Knutsen er faglig leder for Opplæringskontoret for ventilasjon- og blikkenslagerfaget i Akershus. Nylig var han på Tæruddalen skole – samarbeidspartner med Stolt Håndverker. Og lot elevene få «smake» på blikkenslagerfaget.

Mangesidig

-Vårt yrke er svært allsidig, og det blir såklart alt for liten tid til å vise alt vi gjør på den tiden vi har til rådighet, understreker Knutsen. Men monteringen av avsug forbindelse med at skolen hadde fått til et samarbeide med Opplæringskontoret, var spennende. Arbeidet gikk ut på å få installert en del avsug i forbindelse med flere av de maskinene som skolen og faglærer i Arbeidslivsfag Birger Aaserud har fått på plass. Elevene fikk dermed se på nært hold en del av de installasjonene som de selv ville nyte godt av seinere i skoleåret. Dermed ble disse noe annet og mer enn noe som «bare var der», som en av elevene uttrykte det.

Elevene ved vår samarbeidsskole Tæruddalen skole fikk «smake» på blikkenslagerfaget nylig. I forgrunnen Svein Erik Knutsen er faglig leder for Opplæringskontoret for ventilasjon- og blikkenslagerfaget.

Populært

-Er blikkenslageryrket populært blant ungdom?

-Tja, vi får jo til stadighet nye lærlinger til vårt fag, men det er ingen hemmelighet at vi gjerne kunne ha tenkt oss fler. Blikkenslageryrket er et av de «små» fagene. Til tross for at ventilasjon jo er en svært viktig del av nye bygg, understreker han.

Blikkenslagerfaget

-Hvordan vil du beskrive blikkenslageryrket?

-Vårt kontor heter jo «Opplæringskontoret for ventilasjon- og blikkenslagerfaget». Allsidigheten i yrket vårt er det mange som liker, og at vi arbeider med å montere høyt teknologisk utstyr. Både små og store ventilasjonsanlegg blir daglig montert av blikkenslagere over hele landet. Men samtidig har vi tradisjonelle oppgaver som båndtekking, for eksempel i kobber, og andre mer klassiske oppdrag. Så om du tenker at ungdommene i huset ønsker seg en variert fremtid, er det ingen tvil om at blikkenslageryrket kan være noe for dem.

Fasade

Enten det gjelder fasade, tak eller ventilasjon, er det mange spennende oppgaver for dem som velger å bli blikkenslager, forsikrer Knutsen. Han kan også fortelle at rehabilitering av eldre bygninger kan by på båndtekkinger og skivetekkinger. Det synes mange innen faget synes er ekstra moro. Men når han blir bedt om å oppsummere yrket, så er det nettopp variasjonen han peker på – og at det er en koselig jobb rett og slett.

Annonse

Annonse