Eletriker Lea Erlandsen trives å jobbe i en mannsdominert bransje. Foto: Privat

Trives med jobben i en mannsdominert bransje

-Litt tøft at jeg er første jenta som er ansatt i firmaet. Nå er vi 3 jenter ansatt. Jeg kjenner på at jeg er jente, men selv om jeg ikke har den samme fysiske styrken som mine mannlige kolleger, så er jeg flink til andre ting som er vanskelig for dem.

Lea Erlandsen er en 24 år gammel jente fra Rauma. På fritiden liker hun å gå å tur, spesielt på fjellet, og driver også med klatring. Ellers er hun en rolig og avslappet person som heller har en hyggelig kveld på sofaen enn fest på byen.

Hva er bakgrunnen for at du valgte retningen du gjorde i arbeidslivet?

-Min far kjøpte faktisk byggesett til meg når jeg var barn – med morsekode og greier, men hadde ikke veldig interesse for dette da, selv om jeg kanskje alltid har vært mer interessert i det praktiske enn det teoretiske. Jeg var med på utdanningsdagen på ungdomsskolen, og når jeg var innom bygg, synes jeg det var interessant. Damen som stod der sa at de trengte damer i denne bransjen. Hun sa jeg burde søke hvis det interesserer meg. Endte likevel opp med å søke almenne fag. Senere, i et friår fra skolen, lekte en venninne og jeg med tanken om å søke på elektro, som endte med at vi gjorde nettopp det. Min venninne kom inn, ikke jeg dessverre. Jeg ble satt på venteliste og dro til syden. Midt på flyplassen ringer telefonen med beskjed om at jeg kunne få en skoleplass hvis jeg ville. Da var det bare å hive seg på flyet tilbake igjen ?. Jeg skjønte raskt at denne retningen passet meg bra. Det gikk veldig greit å sette seg inn i ting. Andre skoleåret, da jeg gikk automasjon kom jeg ikke inn på linja jeg ville, som var El energi. Da tok jeg dette faget som privatist i tillegg til automasjon.

Hadde du noe erfaring med faget før du begynte som lærling?

-Nei, hadde ingen erfaring med dette. Det var helt andre arbeidsmåter enn jeg var vant til fra før. Jeg kunne såvidt bruke en drill. Hadde for eksempel aldri borret et hull i en vegg. Eneste erfaringen jeg hadde var å skru inn noen skruer i vegg ?

Jobber du fortsatt som lærling?

-Nei, har hatt fagbrev i nesten et år, og har aldri angret et sekund på det.

Hvordan kom du i kontakt med bedriften hvor du hadde praksis?

-Jeg kom i kontakt med bedriften jeg nå jobber i, fordi jeg måtte ha godkjent praksis. Skolen hjalp ikke med dette. Kontaktet derfor elektrobedrifter i området, og fikk raskt ordnet meg utplassering. Folk kjenner hverandre i Rauma. Dette var midt i Corona tiden. Jeg fikk lov av læreren å være på utplassering istedenfor for skolen, siden den var stengt uansett.

Hvordan var det å begynne som lærling?

-Det var veldig spennende, men litt skummelt også. Det var helt andre arbeidsmåter enn jeg var vant til fra før, men man kommer inn i det veldig fort. Når man jobber med strøm er det også viktig å ha respekt for rutiner og sikkerhet.

Eletriker Lea i aksjon

Hvordan er det å jobbe i en mannsdominert bransje?

-Jeg har egentlig ikke tenkt så mye på kjønnsbalanse før i ettertid. Litt tøft at jeg er første jenta som er ansatt i firmaet. Nå er vi 3 jenter ansatt. Jeg kjenner på at jeg er jente, men selv om jeg ikke har den samme fysiske styrken som mine mannlige kolleger, så er jeg flink til andre ting som er vanskelig for dem. Mine kolleger er veldig flinke til å hjelpe meg, men jeg skal ikke være noen byrde. Når det for eksempel er noe som skal fikses på et lite og trangt sted, er det ofte de som må ha hjelp av meg. Ellers var de nok ikke vant til damer her på jobben. Forhåpentligvis takler de å se meg skifte, selv om det ikke er tilfelle lenger nå – Vi jenter som jobber der har nå fått vår egen garderobe ?

Har du en morsom eller interessant opplevelse i din tid som lærling du har lyst til å dele?

-Da de bygget et nytt kraftverk hadde de hadde borret en lang tunell in i fjellet, ca 1,5 km. Maskinen haddd fått stoppstans, og jeg måtte inn der å skifte kabel. Da hadde jeg akkurat startet. Det var en interessant og spennende opplevelse og jobbe langt inni dypet. Jeg må også nevne første gang jeg var med å kjøre lift. Jeg har høydeskrekk, så det glemmer jeg aldri.  

Har du noen råd til andre som vurderer å begynne som lærling innen håndverkfaget?

-Du må være intessert og være frempå. Vise at du har lyst til å være med/bli inkludert. Ikke vær redd for å engasjere deg i samtalen. Vis at du er interssert i faget og ønsker å lære. Ta ansvar, også når du ikke blir bedt om det. Prøv å være en del av gjengen på arbeidsplassen, også i lunsjpajusen.

Hvis du fikk bestemme reglene for lærlinger i arbeidslivet. Hva ville du endret på? Noen tanker om lønnen man får som lærling?

-Lønna går oppover med erfaringen, og jeg synes det er helt greit, men som lærling burde man få mer oppfølging av opplæringskontoret, som forsikrer seg for at du får det du trenger på jobben. Kontrakten skrives tross alt med opplæringskontoret, ikke bedriften. Jeg vill hatt flere møter, samtaler. Også fysiske møter, ikke bare på Teams.