smed på Hjerleid
smed på Hjerleid

Tradisjonshåndverk og hendene som verktøy

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er blitt et spennende år for oss i Stolt Håndverker. I tillegg til samme utfordringer som Korona-epidemien har skapt for alle andre, har vi møtt massevis av fantastiske mennesker. Folk som har skjønt at fremtiden skapes – og aller mest og best med hendene som verktøy.

Så er det såklart viktig å ha gode hjelpemidler, slik at hendene ikke må gjøre alt selv. Det hadde blitt litt av en prøvelse. Men heldigvis finnes det utrolig gode samarbeidspartnere. Leverandører som kan skaffe de forskjelligste hjelpemidler. Til bedrifter, lærlinger og yrkesfagstudenter i både bygge- og anleggsnæringen.

Kenneth Myhren Ovrum er i sving med å fortsette malerutdannelsen sin på Hjerleid Håndverksskule på Dovre- etter en pause på grunn av en lei arbeidsulykke for en del tid tilbake.

Hendene

Det er nettopp hendene som er de beste hjelperne for deg som velger et yrke innenfor bygg eller anlegg. Faktisk viser forskning at du utvikler hjernen din dersom du velger å jobbe med hendene, fremfor å sitte og stirre i en dataskjerm resten av livet. Men elektroniske hjelpemidler av forskjellige slag hører også med til håndverks- og byggeyrkene: Alt fra måleinstrumenter via telefon til datamaskiner. Likevel er det hendene og håndverktøyet som er det viktigste.

Mange sitter i disse dager og forbereder seg til å velge yrke. Både rådgivere på skoler og en del foreldre gir velmente råd. Men det er ikke alle som er like vellykkede. Du som leser dette, og lurer på hvilken utdannelse du skal ta, har mange valg. Et av de lureste du kan ta, er en håndverks- eller anleggsutdannelse. Da har du nemlig skaffet deg massevis av valgmuligheter seinere, og kan bygge din egen fremtid med valgene du gjør.

Tradisjonshåndverk

Vi velger å avslutte reportasjene i 2020 med et par blikk inn i Hjerleid Handverksskole på Dovre. Her møter du en smed og kommende malere. De er i ferd med å legge et grunnlag for en fremtid som man allerede nå kan si kommer til å bli spennende, variert og interessant.

Michael Karlsen har prøvd litt forskjellig før han nå virkelig har funnet drømmeyrket: Han skal bli smed!

-Det gjelder å holde hendene i gang, mente en 9.-klassing hos en av våre mange samarbeidspartnere, Tæruddalen skole. Han var lei av å sitte på pulten sin og «glane inn i skjermen», som han sa. Og når vi nå er i ferd med å legge krise-året 2020 bak oss, og kan begynne å se fremover, kunne vi ikke være mer enig: Det gjelder å holde hendene i gang. Det har vi tro på at politiske myndigheter vi bidra til: Vi har tro på at bygge- og anleggsbransjen kommer til å bli et satsningsområde for offentlige myndigheter i 2021, og at det kommer penger med satsingen.

Men uansett hvordan det måtte gå med satsingen til politikerne, og hvordan pandemien måtte utvikle seg i 2021: Vi i Stolt Håndverker er klare. Vi står klare til å fremsnakke bygge- og anleggsfagene. Vi står klare til å jobbe sammen med våre samarbeidspartnere for en mer lønnsom og spennende bransje neste år. Og ikke minst: Vi er klare til å jobbe for og med ungdom som skal gjøre viktige valg både for seg selv og for landet i tiden som kommer. Velkommen skal du være i bygge- og anleggsbransjen: Velkommen til 2021.

Annonse

Annonse