Tre rørjenter
Hos TR Rør satser de på en bedre kjønnsfordeling. Her er tre av rørjentene: (f.v.) Maren Nenseth Twang, Jennifer Reyes Luna, Thea Westlie Eldor

TR Vann og Varme satser på en jevnere kjønnsfordeling

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rørbransjen er en av våre mest mannsdominerte – hele 98 prosent av rørleggerne i Norge er menn. I TR Vann og varme i Oslo har de gjort en solid innsats for å dytte statistikken i en mer balansert retning.

Daglig leder er Jennifer Reyes Luna, og nylig har de ansatt sin første kvinnelige rørlegger, Thea Westlie Eldor. I tillegg er Maren Nenseth Twang rørleggerlærling. 

Kjønnsfordeling

– Vi trenger damer i en bransje som ellers er veldig mannsdominert. Det er ikke noen konkurranse mellom kjønnene, men en bedre kjønnsfordeling hadde vært bra. Vi har en rørlegger her og en rørlegger der, det er det samme om det er en mann eller en dame. La oss normalisere kvinner og menn i dette yrket her, sier Luna. 

TR Vann og Varme har 26 ansatte som jobber med alt fra å bytte blandebatteri til å legge rør på store anlegg. Da de skulle ansette ny rørlegger var det ikke en bevisst strategi å ansette en kvinnelig rørlegger. 

– Det vi så på var først og fremst CV-en, ikke kjønn og navn. Hun hadde utdanning og motivasjon, så vi bestemte oss for å prate med henne. Og etter at hun begynte har hun fått flere gode tilbakemeldinger fra kunder og prosjektledere, og hun leverer arbeid av god kvalitet, forteller Luna.

– Når vi ser den rette personen, så ønsker vi å gi dem en sjanse, uansett kjønn. Det er sunt og viktig å ha et mangfold i en bedrift, både i synspunkter og kjønn. Hos oss fungerer det bra, og vi er veldig fornøyd, og det er kunder og samarbeidspartnere også, sier Espen Evensen i TR Vann og Varme. 

Tidlig skjevhet 

Allerede på rekrutteringsstadiet er det det en ubalanse i rørfaget. Yrkesutdanningen for rørlegger domineres i dag av menn – 96 prosent. Ingeborg-nettverket – som rørleggerkjeden VB er medlem av – jobber for å gjøre det attraktivt for unge kvinner å velge å utdanne seg til en karriere med basis i rørfaget. Nettverket er oppkalt etter Ingeborg Markussen som i 1967 ble autorisert som første kvinnelige rørlegger i Norge. Hensikten er blant annet å bidra til en bedre kjønnsfordeling i bransjen.

Stadig fler jenter blir rørleggere.
Flere og flere jenter blir rørleggere, men det er fortsatt en veldig mannsdominert bransje. Nå ønsker blant andre TR Vann og Varme å bidra til en bedre kjønnsbalanse i bransjen.

Hvis Thea Westlie Eldor skulle gi et råd til ungdom som lurer på om de skal velge rørfaget, så er det dette: 

– Rørleggerfaget er ikke så skummelt som det høres ut som. På jobb har du som regel noen rundt deg med mer kunnskap som kan hjelpe til. Jeg anbefaler dem å kunne litt om verktøy, men hvis du har vært borti det fra før, så tar du det fort. 

Flere jenter

Maren Nenseth Twang visste at bransjen trengte både rørleggere og jenter, så hun bestemte seg for å prøve seg der. Nå har hun vært rørleggerlærling hos TR Vann og Varme i noen måneder og er veldig fornøyd med yrkesvalget.

– Jeg synes det er veldig gøy og spennende og variert, og jeg gleder meg til å bygge bad, sier hun.

Rørleggerkjeden VB oppfordrer flere kvinner til å søke seg til rørfaget for å jevne ut balansen i hele bransjen. 

Annonse

Annonse