Illustrasjonsfoto: Istock/RapidEye Hildegunn Sørstrand (30) ble syk av behandlingen hun fikk på offshorebåten. Å bli byggdrifter ble redningen

Stortrives som byggdrifter

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hildegunn Sørstrand (30) ble syk av behandlingen hun fikk på offshorebåten. Å bli byggdrifter ble redningen

Som 17-åring hadde Hildegunn Sørstrand en plan om et liv på sjøen der hun skulle være den som fikset og passet motoren. Men læretida ble ikke slik hun drømte om. Hun sier hun ikke fikk lære om vedlikehold og opplevde det var fordi hun var jente, skriver Nrk.

– Jeg ble holdt utenfor. Alt jeg fikk gjøre var å tørke olje av motoren, forteller Hildegunn.

Sørstrand var nedbrutt, sov mye, og ble sykemeldt. Hun prøvde seg i små butikkjobber, men hadde fått sosial angst, og havnet lenge utenfor arbeidslivet.

– Jeg trodde ikke det gikk an å ha det bra på jobb. Jeg trodde ikke jeg dugde.

Redningen

Redningen for Hildegunn Sørstrand ble en annen mannsdominert arbeidsplass. Gjennom NAV fikk hun prøve seg i Kristiansund kommune sin byggdriftertjeneste.

– Fra første stund trivdes jeg. Her er ei gruppe mennesker som tar godt imot folk og har det bra sammen på jobb. Da vikariatet var over, hadde jeg ikke lyst til å slutte. Jeg ville bare fortsette å jobbe, for første gang på mange år.

Hun ble byggdrifterlærling, tok fagbrev og fikk fast jobb.

– Det har hjulpet meg så utrolig mye å ha det kollegiale fellesskapet her. Jeg rett og slett gleder meg til å gå på jobb.

En ressurs for samfunnet

Bjørnar Loe, seksjonsleder i utdanningsavdelinga i Møre og Romsdal, sier det er leit å høre at 30-åringen fikk en vanskelig start på arbeidslivet. Han tror læretida hennes kunne vært reddet hvis hun hadde fått til å si fra.

– Mye har blitt bedre de siste åra. Ingen vil i dag finne på å si at en lærling må tåle dårlig behandling, sier han.

Rederiet der Sørstrand hadde læretid, REM offshore, beklager sterkt det hun opplevde.

– Kvinner er veldig velkomne hos oss. Vi ønsker virkelig å være en god arbeidsplass for alle og tar sterk avstand fra diskriminering, sier mannskapsansvarlig Dina Mari Remøy.

Annonse

Annonse