Illustrasjonsfoto: Istock

Størst hørselsnedgang blant bygg og anleggsarbeidere

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere på Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) har studert hørselsendring i ulike yrker i Norge de siste 20 årene, og fant størst hørselsnedgang blant bygg, anleggs- og håndverkere, skriver stami.no

Ubeskyttet eksponering for sterk støy i yrkessammenheng kan gi hørselsskader som øresus og nedsatt hørsel. Nedsatt hørsel kan være funksjonsnedsettende og bidra til kommunikasjonsproblemer og sosial tilbaketrekning.

Førsteforfatter av studien og stipendiat Ina Molaug forteller at studien gir en oppdatert oversikt over hvordan det er i Norge nå, og bidrar med ny og viktig kunnskap om langvarig hørselsnedgang i ulike yrker. Resultatene viser en større langsiktig hørselsnedgang blant bygg- og anleggsarbeidere og håndverksarbeidere

Samtidig påpåker hun at forskjellen i hørsel mellom ulike yrker stort sett var små. Det kan tyde på at forebyggende tiltak har hatt god effekt de siste to tiårene.

Ny kunnskap om støyeksponering og utsatte yrker hjelper arbeidstakere, arbeidsgivere, bedriftshelsetjenester og beslutningstakere til å forstå hvilke arbeidstakere som har økt risiko for hørselstap.

− Dette er viktig for å få til målrettet innsats for å forhindre dette i fremtiden, sier Molaug.

Annonse

Annonse