Alle elevene på VG 2 ved Eid videregående skole bidrar til oppsetninger ved Norfjord opera.

Skole som bygger bro til kulturen

Artikkelen fortsetter under annonsen

-Vi har lyst til å bygge bro mellom skole og kulturliv, men også mellom skolen og næringslivet. Derfor jobber vi med det vi kaller «entreprenøriell læring». Dette er en læreform som er ganske annerledes enn det mange forbinder med en videregående skole. Og samarbeidet med den lokale opera er ekstra spennende.

Det er avdelingsleder Ove Jonny Lillestøl ved Eid videregående skole i Nordfjordeid som presenterer virksomheten på denne mangesidige skolen. Han smiler litt av spørsmålet om det kanskje ville tatt flere uker og mange bøker å få med seg alt skolen driver med:

Mangesidig

-Ja, de aller fleste blir overrasket første gang de oppdager hvor mye forskjellig vi er opptatt av her. Men ungdommene elsker det. Og det samme gjør både kulturliv og et næringsliv som vi har et gjensidig forhold til: Vi er teknologisk fremoverlent, og samtidig tar vi vare på tradisjon og kultur, sier han ettertenksomt.

-Det er mye felles dugnad her?

-Ja, om du tenker på den innsatsen vi alle gjør for å sette opp de mest interessante operaforestillingene vi bare får til, så er det riktig. Her bidrar faktisk alle på VG2 -hver på sin måte- til gode opplevelser for publikum. Som du så borte i gangen her inkluderer det alt fra tekniske løsninger til rene kulisser. Her får hver enkelt utløp for sine kreative evner samtidig som det så klart går inn som en del av den opplæringen hver enkelt har søkt seg inn på.

Samarbeidet mellom Nordfjord Opera og Eid videregående skole er en styrke for hele samfunnet, sier avdelingsleder Ove Jonny Lillestøl.

-Opera Nordfjord blir dermed en integrert del av utdannelsen for dem som søker seg hit?

-Ja, det kan du gjerne si, og det er vi jammenmeg stolte av skal jeg si deg, erklærer han med ettertrykk. For det kan nemlig Lillestøl stå inne for at er en utrolig viktig del av skolens daglige liv.

Teknologi

-Men det er ikke bare kulisser som elevene er ved Eid videregående skole bidrar med?

-Å nei, det går langt videre enn det, kan du skjønne. Vi bruker mye teknologi i oppføringene. Og maskinparken vår kommer også godt med når operaene skal forberedes – og for den del også fremføres, slår han fast. Og holder fram: Alle elever på TIP lærer seg for eksempel å tegne i Solidworks. Det betyr også at vi på automasjon har en sveiserobot, vi har sveisesimulator og CNC-maskiner.

-Alt dette brukes for å få satt opp en videoforestilling?

-Ja, det er viktig for oss at vi får brukt de nye maskinene våre i det daglige arbeidet. slik sett kan du gjerne si at det er et lite samfunn her ved skolen. Og vi forsøker så langt det lar seg gjøre å samarbeide med bedrifter utenfor skolen. Slik at når elevene skal ut i praksisplass etterhvert, vil de møte på de samme maskinene som vi har her.

Takket være et tett samarbeide med det lokale næringslivet er vi oppdatert når det gjelder maskiner og utstyr, forklarer Ove Jonny Lillestøl.

-Det er ikke akkurat vanlig; Ofte er skolene noe på etterskudd?

-Det vil alltid være behov for nyere maskiner, for utviklingen går jo raskt videre. Men jeg vil virkelig skryte av det lokale næringslivet vi har her, som har stilt opp med donasjoner og ikke minst kompetanse som gjør at vi som jeg sa tidligere, har lykkes med å være ganske så «fremoverlent» på det tekniske området.

Fantastisk tilbud

-Se her, sier Ove Lillestøl, og slår ut med armene mot en plakat som viser oppsetningene utover i året. Han understreker at det er et utrolig spennende tilbud til både Stadt kommune og faktisk hele regionen. En operaoppsetning har virkelig mange fasetter ved seg, og elevene lærer fra innsiden hvor mye som skal til for å sette opp en vellykket forestilling. Dette er en verdi i seg selv, samtidig som altså innbyggerne både i kommunen og distriktet får et tilbud man ellers hadde måttet reist ganske så langt for å få. Så elevene blir en del av et levende kulturliv som mange misunner oss.

-Du virker i grunnen ganske stolt av dette?

-Det har kommet fram det ja, smiler han litt tilgjort beskjemmet, for han er nemlig ikke flau over det i det hele tatt: Eid videregående skole og deres samarbeide med Nordfjord Opera er en virksomhet som setter spor etter seg i lokalsamfunnet, og som han uten tvil er synlig stolt av å være en del av.

Tusen takk for et spennende besøk! Spesielt synes vi det er trivelig å se at så mange store leverandører støtter opp om Stolt Håndverker. Takk for en viktig samfunnsmessig innsats, sier Ove J. Lillestøl.
Annonse

Annonse