Mureryrket er i stadig sterk utvikling
-Det er svært lenge siden jeg startet i mureryrket, og vi har sett en sterk utvikling i faget de seinere årene. Nå er for eksempel betong blitt en stadig viktigere del av yrket. Men er du kreativ, og ikke er redd for å bli litt møkkete på hendene av og til, er det et yrke du blir glad i.
Murmester Lars Willy Sørensen i Grimstad vet hva han snakker om, for han har vært i dette yrket i rundt 45 år nå. Lenger enn de aller fleste har som aktiv yrkeskarriere. Men han er «still going strong», og det hadde overhode ikke vært mulig om han ikke hadde trives godt i faget. Han er tydelig på det.
Mureryrket
-Dette er et yrke som kanskje kan virke litt møkkete og lite tiltrekkende ved første øyekast. Og det er ikke til å stikke under en stol at du både må ta en del tunge løft og at du kan bli litt skitten på hendene. Det er en del av yrket vårt, det. Men samtidig er det viktig å fokusere på de gode sidene av å være murer: Du kan virkelig utfolde deg noen ganger, og få frihet til å skape alt det vakre du har lyst til å lage. Til og med i den daglige jobben er det mange varianter å finne. Som murer tror jeg nesten aldri du vil kjede deg, sier han ettertenksomt.
-Virkelig? Aldri en kjedelig dag?
-Vel, det er jo forskjell på kjedelig og «ensformig» mener jeg. Og det er en del av variasjonen at man ofte ikke vet hva man skal neste uke, eller uka etter det. Men nettopp variasjonene kan skape repeterende oppgaver som kan være en tålmodighetsprøve: Noen uker skal du for eksempel kanskje ikke mure med en eneste teglstein. Så får du et stort prosjekt, og skal kanskje mure 300-400.000 av dem på et eneste digert bygg. Det er såklart ikke noe du skal gjøre alene. Men selv med en gjeng kolleger å dele jobben med, blir det en tålmodighetsprøve.
Stadig nytt
-Hvordan har Koronaen slått ut for dere?
-Vi har rett og slett ikke merket det noe særlig. Heldigvis har ingen av våre ansatte blitt smittet, og byggeaktiviteten er heller ikke blitt mindre som følge av dette. Riktig nok noen tiltak på større arbeidsplasser, men det har ikke vært plagsomt.
-Så alt er bra i Grimstadregionen?
-Sett fra murerståsted var det nok mye bedre for 15-20 år siden. I dag består mye av arbeidet i montering og betong. Men det varierer jo en del, det skal sies.
Les mer om betongfagarbeider her
-Hva med rekrutteringen til yrket?
-Der sliter vi. Det har blitt vesentlig vanskeligere i de senere årene. Jeg har et inntrykk av at det er ganske tilfeldig hva elevene som søker på videregående utdanning velger. Og de får jo ikke alltid det de ønsker seg heller. Det blir liksom mye tømrere av det. Det er flere av de «små» fagene som gjerne hadde ønsket seg en bedre rekruttering, understreker han. Som tidligere formann i det lokale murmesterlauget har han alltid vært opptatt av å rekruttere til mureryrket. Han mener altså at nettopp variasjon i arbeidsdagen og et kreativt yrke bør være gode argumenter. Og en del spennende lærlinger har vi jo heldigvis, smiler han.