Oldermann Bjørn-Gunnar Eliasen
Oldermann Bjørn-Gunnar Eliasen i Oslo møbelsnekkerlaug er opptatt av at man skal skille mellom de forskjellige typer snekkere.

Møbelsnekkerne er trebransjens kunstnere

Artikkelen fortsetter under annonsen

-Du kan gjerne si det slik at møbelsnekkerne tenker i millimeter der tømrerne tenker centimeter. Og vi er ofte ganske kreative, litt kunstneriske til og med. Møbler og finere innredninger er hovedgeskjeften, men vi lager også en del annet.

Det er selveste oldermannen i Oslo snekkermesterlaug, Bjørn-Gunnar Eliasen som forteller dette til Stolt Håndverker. Til daglig er han å finne sammen med sine to lærlinger i bedriften Bwood as i Bærum. og altså som leder av lauget. 

Forskjellige yrker

-Det er mange som tror at det å arbeide med tre, er ett og samme yrke. Intet kunne være lenger fra sannheten, slår han fast. Det er nemlig slik at mens tømrerne bygger huset, og trevaresnekkere lager og monterer trapper, dører og vinduer, så jobber vi møbelsnekkere med møbler og finere innredning.

Møbelsnekker Bjørn-Gunnar Eliasen er opptatt av at man må holde de forskjellige snekkeryrkene fra hverandre: Det er mange som blander yrkene sammen, sier han.

-Men det er ikke så lett å holde fra hverandre for den som ikke er en del av yrket selv?

-Det kan du kanskje si, og det er jo heller ikke slik at det er vanntette skott mellom yrkene: Man vil se at tømrere monterer dører og vinduer, og kanskje at vi møbelsnekkere setter opp en og annen innredning for kontorer. Likevel er det viktig for den som skal velge yrke, og den som seinere skal spesialisere seg, at man holder dette fra hverandre. Faktisk er det stor forskjell både på arbeidsoppgaver og hverdag. Trevaresnekkere og møbelsnekkere jobber hovedsakelig på verkstedet sitt. Vi er vel kanskje den gruppen som bruker minst tid på en byggeplass, for vi produserer det meste på verkstedet. Men det skal jo en del montering til da, slår han fast. Han forteller at møbelsnekkerne monterer produkter de lager selv. Det er viktig å være klar over dette. 

-Vi er ikke montører. Mange tror det, og skal ha oss til å montere Ikea og alt mulig rart. Montører har ikke et verksted til mange millioner, slik vi har, så de kan ta en helt annen pris enn oss time. 

Møbelsnekkerne

-Er det noen forskjell på det dere leverer, sånn rent kvalitetsmessig?

-Jeg synes det er vanskelig å skulle si noe om, siden yrkene er så forskjellige. Men det som er helt sikkert, er at den mer enn 500 år gamle tappingen for eksempel sinking for å sammenføye møbelskrog, er uhyre solid. Har du skaffet deg en innredning som er laget på den måten, varer den hele livet. At vi også inn feller inn hengsel beslag og hengsler, gjør jo at disse nærmest varer evig. Så dersom du er opptatt av å sette spor etter deg i mange, mange år fremover, kan møbelsnekkeryrket være et godt valg, smiler han.

-Møbelsnekkerne er vel også den eneste gruppen som har en snekkermester? 

-Det er jo sant, men så har man jo trevaresnekkermester , tømmermester osv. Vi har forskjellige fagområder, og altså forskjellige titler, understreker han.

VIS-prosjektet

-Det er travelt for lærlingene om dagen, hva er det de jobber med?

-Det er det såkalte VIS-prosjektet, som skjer på håndverkssenteret i Edvard Munch-huset. Lærlingene har fått jobbe sammen med en designer, og slik sett måttet lage det en jury har plukket ut. Da blir det et samarbeide mellom designeren, lærlinger og bedrift. Et opplegg som gir veldig god læring og utvikling for den enkelte lærling, sier han fornøyd.

-Og i fremtiden blir det flere møbelsnekkere?

-Det ville jo være å håpe, sier han med glimt i øyet. 

Annonse

Annonse