Michelle Cuzner-Charles
Michelle Cuzner-Charles har bakgrunn i naturforvaltning, men skal nå bli møbelsnekker.

Med hele livet som skoleperspektiv

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hjerleid skole og Håndverkssenter, står det på Wikipedia. Og skal du lære deg et håndverk preget av lange tradisjoner samtidig som du møter venner for hele livet, er Hjerleid stedet. Men det er så mye mer enn det.

For den som aldri har vært på Hjerleid før, virker stedet nesten litt unselig. Litt genert, liksom. Et enkelt skilt ved veikanten taler sitt enkle språk til alle veifarende. Få svinger innom. De som har vært der, kommer aldri til å glemme det.

Hele livet

For dette er riktig nok en skole hvor du allerede nå kan møte tradisjon, kultur og opptil flere håndverksfag. Men dessuten vil du møte deg selv. Her vil du utvikles, og lære deg selv å kjenne på en helt ny måte. Stedet er nesten som en folkehøgskole, men med kompetansegivende studier. De aller fleste elevene bor på skolen under utdannelsen. Her lærer man i tillegg til faget som skal bli et fremtidig yrke også noe om å leve sammen – og forstå helheter.

Stolt Håndverker har vært på besøk, og frem mot juletiden skal vi presentere flere av utdanningene, representert ved elevene som går der. Men skal du velge skolegang snart, vil vi allerede nå anbefale at du tar en tur innom hjemmesiden deres: Sjekk ut hva skolen kan tilby, og tenk igjennom hva du har lyst til å oppleve det kommende skoleåret. Utdannelsen er grundig og gjennomtenkt – noen har innvendt; litt vel mye fokusert. Med det har man ment at det satses for mye på tradisjon og for lite på produksjon. Saken er vel at dette er en annerledes skole. For deg som virkelig har lyst til å oppleve en annerledes måte å drive skole på. En skole du vil ha glede av hele livet.

Kvalitet

Et år på Hjerleid – eller flere vil trolig gi deg noe annet og kanskje mer enn du ville fått på det vi kan kalle en «vanlig» yrkesutdanning – om det da finnes noe slikt i grunnen. Her vil du kunne oppleve hvordan stokker til lafteproduksjon hogges i skogen, ligger til tørk og seinere monteres – om du da ikke selv vil lære hvordan man gjør det. Hvordan man for hundrevis av år siden bygget hus som ligger der den dag i dag. Eller kanskje du vil smake på smedyrket – et nesten utdødd yrke som har virkelig store muligheter for den som er nysgjerrig og kreativ.

På Hjerleid kan du også velge malerutdannelse, eller overflateteknikk som faget nå er i ferd med å gå over til å hete. Eller du kan gjøre som Michelle, som vil bli møbelsnekker:

Jeg var tidligere ansatt i naturforvaltning, men er praktisk av meg, så jeg ville bli møbelsnekker, sier Michelle Cuzner-Charles.

Lærer Even Nævdal Hansen, og rektor Helle Hundevadt er også innom denne videoen, og forteller litt om utdanning som kommer. Det vil vi i Stolt Håndverker komme tilbake til i flere poster fram mot jul. Du vil få møte en smed, folk som lafter, kommende overflateteknikere og ikke minst: En vaskeekte treskjærer-lærling!

Helle Hundevadt og Even Nævdal Hansen
Rektor Helle Hundevadt og lærer i treskjæring Even Nævdal Hansen har mye nytt å by på allerede neste år.

Utrydningstruet

Hjerleid skole driver nemlig med noe så sjeldent som «utrydningstruede yrker», og kommer til å utvide tilbudet sitt allerede neste år. Her får du en fordypning og en kompetanse som ikke bare gjør deg attraktiv på arbeidsmarkedet, men som gjør deg sjelden: Du vil komme til å ha greie på mye som ingen andre vet noe om. Er ikke det ganske spennende å tenke på? Du vil hele livet ha med deg en kompetanse som du kan bruke i mange forskjellige sammenhenger.

Ta deg tid til å følge med oss her på Stolt Håndverker, eller stikk innom hjemmesidene til Hjerleid skole. Eller begge deler. Du vil komme til å finne noe som kan komme til å forandre livet ditt.

Annonse

Annonse