Asfaltfres på jobb i morgensola. Foto: Veidekke

Maria (24) reiser Norge rundt for å inspirere ungdom til å velge yrkesfag

Artikkelen fortsetter under annonsen

Som skoleungdom var Maria Seljesæther nysgjerrig på asfaltarbeid, men turte ikke søke. Nå hjelper hun andre i samme situasjon.

I begynnelsen av januar i år satte 24-åringen seg i en rød turnébuss sammen med to kollegaer fra Veidekke, skriver Dagsavisen.

Bedriften har arbeidsfolk over hele landet, omtrent 200 av dem lærlinger, og satser tungt på å få flere inn i bygg- og anleggsyrker.

Turneen gikk over seks uker og hadde omtrent 40 stopp på ungdomsskoler og videregående skoler fra Larvik til Kirkenes.

På skolene fikk Maria Seljesæther snakke med elever om hvor godt hun liker asfaltarbeid, og hvordan de selv kan utdanne seg i samme retning.

– Innenfor bygg- og anleggsfag er det så mange muligheter – bare innenfor avdelingen for infrastruktur i Veidekke er det 16 forskjellige yrker du kan utdanne deg innenfor, sier hun.

Angret på at hun ikke valgte yrkesfag

Selv vokste hun opp i Moss, men flyttet til Kirkenes da hun var 14 år. Maria husker godt at hun gikk i tiende klasse på skolen og lurte på hvilken utdanning hun skulle søke seg til.

Hun gikk inn på pc-en og en side som heter vilbli.no. Der kom asfaltfaget, som begynner på «a», tidlig opp på lista.

– Jeg fikk egentlig ikke så mye informasjon. Likevel syntes jeg det hørtes spennende ut, forteller hun.

Nå var tiendeklassingen i tvil: Skulle hun satse på asfaltfaget?

Hun turte ikke. Alle venninnene hennes ville gå studiespesialisering, det som før het allmennfag, og Maria valgte det samme.

Men hun angret.

– Jeg merket veldig fort at fagene ikke passet meg. Jeg trengte noe mer praktisk.

Må informere ungdommene om hvilke muligheter som finnes

Nå gir hun ungdommer den informasjonen hun selv hadde trengt den gangen.

Sammen med Veidekke-kollegaene Annette Aakre (anlegg), Endre Østbø (maskinfører) og folk fra de lokale Veidekke-kontorene, har Maria gitt skoleelever landet over en presentasjon om hvilke muligheter som finnes.

Etterpå har de vist fram en film, og elevene har fått mulighet til å prøve en gravemaskin-simulator fra samarbeidspartneren Volvo. De har også fått delta i konkurranser.

Maria vil ha flere jenter i bransjen

Det gjelder også for jenter, mener Maria Seljesæther. I de fire årene hun har lagt asfalt, har hun stort sett jobbet med menn.

Hun har selvsagt lyst til å motivere flere kvinner inn i egen bransje.

– Vi er ikke på skolene for å tvinge noen, men for å vise fram mulighetene. Jeg vil også vise jenter at de ikke gjør en dårligere jobb enn gutter innenfor bygg og anlegg, sier hun.

Annonse

Annonse