Malermester Rino Ringsrød
Her er vi i gang med et malings-strøk på restaurerte vinduer, sier malermester Rino Ringsrød i Alliero.

Maleryrket byr på enorme muligheter

Artikkelen fortsetter under annonsen

-Akkurat nå er vi ferdige med et prosjekt på velvoksne 50 millioner kroner. Men vi tar på oss store og små jobber, ofte svært spesialiserte. Alt fra stilkopier til rekonstruksjon av dører og vinduer. Maleryrket byr på mange muligheter.

Malermester Rino Ringsrød leder vindusverkstedet hos Alliero, og var tidligere daglig leder for Vindusrehabilitering AS som ble kjøpt opp nettopp av Alliero. Fra overtakelsen har Ringsrød ledet avdelingen, som i dag teller ti ansatte på Stange i Innlandet.

Variasjon

-Hvor mye omsetter dere hvert år?

-Nei, det varierer ganske mye. Da vi hadde dette gigantprosjektet hos NTNU i Trondheim som jeg nevnte innledningsvis, så var den jo noe høyere. Men jeg kan vel si at vi ligger et sted mellom 10 og 15 millioner kroner hvert år, forklarer han. Prosjektet han sikter til, ga dem hendene fulle i hele 6 år, og var vel kanskje ett av Norges største rehabiliteringsprosjekter på vinduer, sier han ettertenksomt.

-Hva tror du medarbeiderne dine liker best å jobbe med?

-Det er jeg ganske sikker på er det samme som meg, nemlig variasjonene: Vi rehabiliterer svært mye forskjellig, og ofte er det antikvariske dører og vinduer som skal gjenskapes. Da utfordres vi både på kreativitet og håndverk, og det liker folk. Vi ønsker oss virkelig vanskelige oppgaver, fordi vi vet at vi er i stand til å løse dem. 

Maleryrket byr på mange forskjellige oppgaver, forteller malermester Rino Ringsrød i Alliero.

Maleryrket

-Det er ikke bare malere du har ansatt?

-Nei, det er mange forskjellige talenter som er samlet her hos meg. Noen har malingsbakgrunn, andre kommer fra andre yrker. Den flinkeste snekkeren jeg har, er opprinnelig rørlegger. Forstå det den som kan, humrer han. Men legger også til at de alle har tittelen vindusrestauratører, og at det er en hedersbetegnelse. Det betyr nemlig at vi har en spesifikk kompetanse som andre ikke har. Og det er da også derfor folk søker vår bistand, understreker han.

Les mer om snekkerfaget her

-Har dere antikvarer som kunder også?

-Vel, når det dukker opp jobber som har antikvariske sider ved seg, er ofte byantikvar eller riksantikvar inne i bildet. Og siden det er relativt få av oss som kan gjøre den jobben vi er eksperter på, hender det ikke så sjelden at vi blir anbefalt. Byggherren kjenner kanskje ingen, så da blir det til at man følger anbefalingene fra antikvarene, smiler han.

Husets øyne

-Mange hus eller bygninger vi jobber på, er på den såkalte «gule listen». Og siden vinduer er det vi gjerne kaller «husets øyne», er det viktig at de blir perfekt gjenskapt. Ofte kan dette også gjelde inngangsdørene.

-Er det ikke bedre å lage kopier da?

Våre forfedre visste virkelig hvordan de skulle lage dører og vinduer, og de fikk til løsninger som har stått i kanskje 100-150 år uten problemer. Men så har det kanskje gått råte i dem, og da ville det være synd bare å kaste dem. I mange tilfeller er det ikke engang tillatt, sier han smilende. Han viser også til at siden mange vinduer og dører er fredede, er man nødt til å lage fullstendig identiske kopier, eller bedre: Reparere de eksisterende vinduene.

-Dette er hus med «sjel», og det ville jo vært en forbrytelse dersom disse skulle bli revet ut og erstattet med nye, to- eller trelags vinduer understreker han. Ringsrød er tydelig på at det han og bedriften jobber med, det er å verne verdier. Sørge for at kommende generasjoner kan ha nytte og glede av arbeidet de gjør. Skal vi få til det, må vi knytte til oss unge mennesker med et bevisst forhold til jobben sin og yrket sitt, og derfor søker jeg etter folk med fantasi og pågangsmot. Det er avgjørende viktig å ha fagkunnskap også, såklart. Likevel er ikke det nok i dagens kompliserte og ofte lettvinte verden. Det vi gjør, kan aldri bli enkle prosesser. 

På timer

Vi jobber en del på timer. Folk er opptatt av kompetanse og kvalitet, og er gjerne villig til å betale noe ekstra for å få akkurat det. Men vi jobber også ofte med basis i et anbud vi har gitt.

-Men det er ikke noe poeng i seg selv å være billige?

-Vårt viktigste fokus er – som Stolte Håndverkere – å gjøre en god jobb. Det gjør at det nok hender at vi ikke kan være billigst. Men kompetanse er viktig for oss – og det er viktig for kundene våre. Vi har jobbet mange år for å oppnå kvalitet og kompetanse, og få mulighet for å få betalt nettopp for det.Vi fokusere på hva kundenes behov er, og ikke minst sørge for at det er akkurat det vi leverer, sier Ringsrød, og snur seg for å sjekke ut neste ferdigmalte vindusrekke.

Miljø

-Er det riktig å si at rehabilitering som dere driver med her, også er bra for miljøet?

-Ja, vi satser på gjenbruk og tenker på miljøet ved å rehabilitere de gamle vinduene og dørene. Når vi gjør dette, i stedet for å kaste det og lage nye som har en vesentlig kortere varighet/levetid enn gamle får vi avgjort en miljøgevinst, slår han fast.

Annonse

Annonse