Fredrik Orthe er lærling som maskinfører
Fredrik Orthe er lærling som maskinfører. Men han liker både å kjøre og skru, så han passer godt på maskinen han har fått tildelt.

Liker både å skru og kjøre anleggsmaskiner

Artikkelen fortsetter under annonsen

-Jeg liker i grunnen både å skru og kjøre. Nå har jeg vært lærling her hos AF Gruppen i et års tid. Jeg har en egen gravemaskin som jeg kjører hele tiden. Det er en ekstra tillit som jeg setter veldig pris på. 

Fredrik Orthe er 19 år, og kommer fra Flekkefjord. Han er lærling i anleggsmaskinførerfaget hos AF Gruppen, og har sin daglige arbeidsplass på prosjektet E39 “Kristiansand vest-Mandal øst». Denne strekningen bygger AF Gruppen for Nye Veier. Han kom til AF etter å ha gått TIP på VG1 og Anleggsteknikk på VG2. 

Fredrik Orthe er 19 år og fra Flekkefjord. Nå er han lærling som maskinfører hos AF Gruppen.

Skru og kjøre

-Du liker med andre ord å holde utstyret i orden også?

-Ja, det er jo et stort ansvar å kjøre en maskin som dette. Selv om maskinen kanskje har en annen produsent enn det som er min favoritt. Det er en del forskjeller mellom maskinene, er det viktig at de holdes ved like. Nå er det jo egne serviceintervaller også altså, så den delen av jobben gjøres av dem som har det som spesiale. Men jeg er ikke fremmed for å skru litt selv heller, om anledningen byr seg, smiler han.

-Du liker å ha en egen maskin?

-Ja, det å ha en egen graver betyr jo at folk har tillit til meg, og det setter jeg veldig pris på. En 30 tonns maskin, som dette er, krever sitt av sin fører. For de mindre maskinene kan man være langt mer nøyaktige med. Når du kjører en doning som dette, krever det mye mer å være like nøyaktig. Men nettopp denne utfordringen synes jeg er god å ha, og jeg møter den gjerne.

Utlært

-Men du gleder deg likevel til å bli ferdig utlært?

Han ser litt uforstående ut: Ferdig utlært? Det blir du altså aldri på en slik maskin. Det er alltid noe nytt å oppdage, og noe annet å bli bedre på. En av mange sider ved det å kjøre gravemaskin er jo nettopp utfordringene de byr på, og hva man kan få til med dem bare man er god nok til å følge opp opplæringen man får. Og det har jeg lyst til å understreke: her hos Af Gruppen får man virkelig god oppfølging hele tiden, og det gjør at man aldri er usikker på hvilke oppgaver man har, og hva som er forventet. Jeg har lært en hel masse siden jeg kom hit for et år siden, og er ivrig etter å lære mer, sier han med ettertrykk.

Annonse

Annonse