Ida begynte som voksenlærling i rørleggerfaget

Artikkelen fortsetter under annonsen

For tre år siden begynte Ida som lærling i rørleggerfaget. Hun har samboer og to barn. Hun har også diagnosen dyskalkuli. Om et år er hun ferdig utdannet rørlegger. – Jeg bestemte meg for å be Nav om hjelp. Det er det smarteste jeg har gjort, sier Ida.

– Jeg ble sendt på tiltak, fikk beskjed om å skrive CV og google, og jeg ble loset videre til Karrieresenteret. Der fikk jeg for første gang høre om ordningen med voksenlærling.

Ida Emilia Josefin Meldgaard vokste opp på Helgelandskysten, men bor litt utenfor Hokksund i Viken fylke sammen med sin samboer og deres barn på sju og fem år, skriver Utdanningsnytt.

Hun er svært fornøyd med ordningen som voksenlærling da hun får lønn under utdanningen og nok tid til å følge opp barna.

– Jeg ante ikke noe om ordningen, og det er sikkert flere som ikke har hørt om den. Jeg begynte som lærling da jeg var 26 år, og planen er å ta fagbrev som 30-åring. At jeg har diagnosen dyskalkuli, betyr at jeg sliter med tall, men som rørlegger gjør jeg det meste med hendene, så det går fint. Dessuten er meterstokken en god venn.

Ba Nav om hjelp

Etter videregående begynte Ida på utdanning innen medier og kommunikasjon. Hun tvilte imidlertid på jobbmulighetene, og hoppet av etter et år. Deretter var hun innom blant annet Forsvaret, kundeservice og servicebransjen. Hun mistrivdes ikke, men klarte heller ikke å finne en jobb hun kunne tenke seg å stå lenge i.

Ida mener at det var noe av det lureste hun har gjort, rent yrkesmessig, å be Nav om hjelp.

Da Nav forklarte om ordningen med voksenlærling, var det første gang hun hørte om denne muligheten.

Ida var interessert i flere håndverksfag, men landet på rørleggerfaget. Hun var 26 år, hadde to små barn og trengte en trygg jobb, helst godt betalt, og tid nok til å følge opp barna. At hun samtidig kunne få en utdanning, var mer enn hun hadde drømt om.

– Jeg ringte Opplæringskontoret og fikk et hyggelig tilbud om å komme dagen etter, sier Ida.

– Deretter skjedde ting fort. Nå har jeg vært voksenlærling hos Comfort Lier i tre år, jeg har ett år igjen av læretiden og stortrives med jobben.

Trygg jobb

Ida forteller at hun opplever å ha en trygg jobb i et godt miljø. Hun er den ene av to voksenlærlinger i bedriften. Det å reise hjem til folk og hjelpe dem oppleves meningsfullt og sosialt, men også utfordrende til tider. Og det er akkurat en slik kombinasjon Ida har lett etter.

– Det gir enorm mestringsfølelse å se hvor fornøyde og takknemlige kundene blir, og jeg prøver å gi det lille ekstra, sier Ida, og forteller at mange virker positivt overrasket når rørleggeren de har bestilt, viser seg å være kvinne.

– Det er gøy å vise at vi jenter er like bra håndverkere som gutta.

– Positivt med begge kjønn

Kjell-Magne Eggen er daglig leder i Comfort Lier og den som har hovedansvaret for lærlingene.

– Bedriften tar imot lærlinger både fra videregående og voksenlærlinger av begge kjønn, men det er fremdeles flest gutter som velger rørleggeryrket, sier Kjell-Magne Eggen.

– Vi mener det er sunt for miljøet med begge kjønn og aldersspredning. Det er et stort pluss å ha energibunten Ida som voksenlærling her, vi tenker sjelden over at hun har dyskalkuli. Uansett hjelper vi hverandre når det trengs. Kundene skryter av Ida, både av dyktigheten og hjelpsomheten hennes. I vårt yrke er det viktig å være løsningsorientert når en utfordring plutselig oppstår.

Ambassadør

Ida vil gjerne hjelpe andre som er like usikre som hun var, og skriver om stort og smått på @plumbida. Hun har cirka 2000 følgere på Instagram og 3000 på TikTok, så interessen er absolutt til stede. Ida har stor yrkesstolthet, snakker rett fra levra, har sin oldemor tatovert på overarmen og har for tiden grønt hår. Hun er en kvinne med mye pågangsmot og arbeidsglede, som gjerne vil løfte frem håndverksfag og oppmuntrer flere jenter til å søke.

Ida er nemlig @blirørlegger Rørambassadør og forteller at dette er en plattform på Snapchat, Instagram og TikTok som ble lagd som et prosjekt igjennom Rørentreprenørene Norge for å rekruttere flere til rørleggerfaget.

Annonse

Annonse